En av dagligvarebutikkene i Tromsø som både produserer og selger egne pølser er Eide Handel.

– Her går det vesentlig mye mer pølser til 17. mai enn ellers. Det er mange skoler her som har arrangement og bestiller pølser fra oss, sier daglig leder Bård Pettersen.

Han ser en økning av flere som ikke drar på arrangementer på dagen, men har egne tradisjoner og kjøper pølser til dette.

– Vi ser at det er flere folk som drar på tur og i fjære og kjøper eidepølsa til dette, sier han.

Han ser at det generelt er eidepølsa det selges mest av i denne perioden, men det er også en økning på andre varianter.

For å passe på at alle kan få det de ønsker seg til nasjonaldagen har Eide handel tidlig økt produksjonen av pølsene. Alle som arrangerer noe denne dagen og skal ha pølser til dette, bestiller også i god tid, forteller Pettersen.

– Det er godt å se at landet er åpnet og folk kan kose seg sammen. Det er en fellesskapsdag, så det blir gjevt, sier han.

Flere tusen kilo pølser i uken

Nå som det er få dager igjen til 17. mai er også Mydland godt i gang med å produsere pølser til folket.

– Nå går det for fullt. Vi har mange leveringer i dag og mandag, så folket skal få nok pølser til den store dagen, sier daglig leder Kurt Mydland til iTromsø fredags ettermiddag.

Han forteller at han ikke har full oversikt over nøyaktig hvor mange pølser som er produsert til den store dagen, men i uken produseres flere tusen kilo med pølser, og nå har det vært litt ekstra.

– Vi ser en økning sammenlignet med de to siste årene, så vi er tilbake til normalen, sier han.

Allerede til påske la han merke til at ting begynte å ta seg opp.

– Både inn mot og etter påske så vi at det ble ganske god fart, så nå har ting falt tilbake til normalen etter lang tid med pandemi, forteller han.