– Det kan bli en liten julegave til norske husholdninger om det ikke blir noen renteheving. Nå er det faktisk en mulighet for at det ikke blir det, sier seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard til E24.

Norges Bank og flere økonomer har tidligere ventet at sentralbanksjef Ida Wolden Bache kom til å servere en melding om nok et rentehopp like før jul.

Det var før Norges Bank tabbet seg ut, og så seg nødt til å publisere tall fra regionalt nettverk. I tillegg har forventningene til høyere rente falt i utlandet.

– Hva tror markedet om renten fremover?

– Jeg ser renteforventningene har falt mye de siste dagene. Etter at Norges Bank publiserte deler av regionalt nettverk falt renteforventningene ytterligere. Markedet priser 35 prosent sannsynlighet for heving i desember, sier Midtgaard.

Økonomer mente at rapportglippen viste at den forventede veksten tyder på at økonomien har kjølnet ned mer enn Norges Bank har ventet.

Norges Bank har over tid forsøkt å kjøle ned økonomien ved å heve renten. Målet er å dempe prisveksten til rundt to prosent.

– På vippepinnen

Den norske sentralbanken følger nøye med på hva kollegaene i USA og Europa gjør. Internasjonalt har forventningene til høyere styringsrente falt den siste tiden. Det kan potensielt føre til at Norges Bank kan være mer forsiktige i sin rentesetting.

Seniorøkonom i DNB Markets, Knut A. Magnussen, skriver i dagens morgenrapport at et medlem i den amerikanske sentralbanken, Christopher Waller, ga uttrykk for at amerikansk økonomi har begynt å kjøles ned, og at Fed kan lykkes med å få prisveksten ned til to prosent.

– Markedet priser nå inn overkant av 40 prosent sannsynlighet for et rentekutt allerede i mars, skriver han.

En av grunnene til at Norges Bank er opptatt av rentesettingen i utlandet er at det kan påvirke den norske kronen. Investorer velger ofte å plassere pengene i land med høyere renter fordi det kan gi bedre avkastning. Dette kalles for rentedifferanse.

– Kronekursen påvirker prispresset i Norge på mange måter. En ting er inflasjonen vi importerer, men også lønnsveksten i norsk økonomi som skaper prispress, sier Handelsbankens seniorøkonom.

Selv om renteforventningene faller internasjonalt, og markedet ser det som mindre sannsynlig med renteheving i desember kan det fortsatt snu, ifølge Midtgaard.

– Det er fortsatt litt på vippepinnen i Norge. Ingenting er avgjort. Vi må se resten av regionalt nettverk, og prisveksttallene for november.

Venter flere rentekutt neste år

Midtgaard sier at det i Norge prises inn tre til fire kutt neste år slik at renten er rundt 3,5 prosent i desember, men at vi er litt låst til hva internasjonale sentralbanker gjør. I dag er styringsrenten på 4,25 prosent.

– Norges Bank ender nok opp med å kutte sist etter ESB og Fed. Første kutt prises for fult i mai USA, og for eurosonen ser markedet 88 prosent sannsynlig at første kutt kommer i april, sier hun.

Forklaringen er kronekursen.

– Norges Bank prøver å være sist for å holde kronen der den er, eller styrke den litt for å dempe prisveksten, sier hun.

Seniorøkonomen sier at hvis markedet får rett i kuttanslagene innebærer det at styringsrenten i desember neste år vil være mer enn et helt prosentpoeng unna Norges Banks prognose på 4,5 prosent.

Få dagens viktigste økonominyheter her!