Torsdag arrangeres den første utgaven av Fredsuka i Tromsø. Her skal flere arrangementer rette fokus mot internasjonal konflikt, og bruken av atomvåpen.

– Vi har ikke alle svarene, og inviterer derfor til en utvidet debatt og formidling av kunnskap, sier Bi Haavind.

Debatt om Russland vs. USA

Haavind uttaler seg på vegne av Fredsukas arrangørgruppe, som støttes av 20 organisasjoner, deriblant FN-sambandet og Nei til atomvåpen (se full liste lenger ned i artikkelen).

– Vi er blant annet opptatt av det kortsiktige og langsiktige forholdet til vår nabo i øst, som ikke er en så god nabo lengre, sier Haavind – med kraftige hint til Russlands invasjonskrig i Ukraina.

«Uka» går av stabelen fra 21. september, som er FNs internasjonale fredsdag, og 26. september, som er internasjonal dag for total avskaffelse av atomvåpen.

Torsdag bli det dermed internasjonalt seminar med tittelen «Norge mellom stormaktene – dialog eller konfrontasjon» med deltakerne Arild Moe (Fridjof Nansen Institute), Ingborg Bjur (Institutt for forsvarsstudier) og Lars Fause (sysselmester på Svalbard).

– Hva betyr vår geografiske plassering for vår sikkerhet? Selv om våpnene ikke er rettet mot oss, ligger midt i skuddlinja mellom de to største atomvåpen-nasjonene – USA og Russland, sier Haavind.

Tar turen til Fløya

Neste tirsdag rettes fokuset mot atomvåpen, i Rødbanken, hvor lokalpolitikere møter forsker Torgeir Fjærtoft og Erik Martiniussen (Norske leger mot atomvåpen).

Ellers blir det ungdomsseminar om krig og klima på Tvibit søndag, mens FN-sambandet har egne skoleseminar på videregående skoler utover uka.

Søndag går turen opp til Fløya, for alle som vi være med.

– Vi arrangerer en fredsvandring, siden en marsj for fred passer litt dårlig, flirer Bi Haavind.

– Byborgeren Erling W. Nilsen ønsker å lage en varde for fred på Fløya. Vi vil begynne på det arbeidet nå, sier Haavind – som tenker at Fredsuka vil bli et årlig arrangement i Tromsø i fremtiden.

Fredsuka arrangeres med deltakelse og støtte fra følgende 20 organisasjoner:

Besteforeldrenes klimaaksjon, Changemaker, FN-sambandet, Fritt Ord, Grønn ungdom, IKFF-Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Internasjonalt seminar, Natur og ungdom, Nei til atomdrevne militærfartøy i Tromsø, Nei til atomvåpen, Norske leger mot atomvåpen, Redd Barna, Rødt, Rød ungdom, Senterungdommen i Tromsø, Tromsø AP, Tromsø AUF, Tromsø MDG, Tromsø SV, Tromsø SU