Høyesterett sendte lille julaften en henvendelse til tilsynsutvalget for dommere og ba dem gjøre en vurdering av høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy, etter at han anklaget sin kone for å ha forgiftet ham.

I henvendelsen til utvalget, tas det også opp en varslingssak fra UiT, hvor Skoghøy arbeidet som professor i rettsvitenskap fra 2017 til 2020.

Skoghøy fikk en skriftlig advarsel fra universitetet, etter at kvinnen hevdet at hun ble med professoren hjem, at han serverte henne alkohol og at det skjedde en seksuell handling.

– Det var et grovt overtramp. Han misbrukte makten sin, sier kvinnen nå til VG.

– Sitter på mye makt

Skoghøy er en profilert høyesterettsdommer, og er stedfortredende høyesterettsjustitiarius i Høyesterett, altså stedfortredende sjef. Når han fungerer i den posisjonen, er han den fjerde høyest rangerte i Norge etter Kongen.

Kvinnen var i starten av 20-årene da overnattingen fant sted, mens Skoghøy var 64 år.

Ifølge kvinnen er det juridiske miljøet i Norge lite, og det er enkelte mennesker som får være særlig toneangivende og som sitter på mye makt. Skoghøy er en av dem.

– Er det noen som må ha kontroll på rett og galt, er det folk i hans posisjon, sier hun til VG.

«Varslingssaken ble sluttbehandlet hos min daværende arbeidsgiver, UiT, i 2020. Jeg har ingen kommentarer til UiTs håndtering av saken. Studenten anmeldte saken høsten 2021, men både politiet og statsadvokaten henla saken fordi det ikke forelå noe straffbart. Ytterligere kommentarer ønsker jeg ikke å gi», skriver Skogøy i en SMS til VG. Han ønsker ikke å stille til intervju.

Møttes i taxikøa

Ifølge kvinnen møtte hun professoren i taxikøa under TIFF i 2020. Hun forteller at hun hadde drukket mye og var full. Tidligere i uka hadde hun hatt to forelesninger med ham om panterett, og hadde noen spørsmål om temaet. Hun hevder at de to ble enige om å fortsette praten hjemme hos professoren.

Det er ifølge UiTs gjennomgang av saken ubestridt at kvinnen ble med Skoghøy hjem, at han serverte henne alkohol og at hun overnatter der. Kvinnen hevder det skjedde en seksuell handling, mens Skoghøy nekter for dette.

Til VG forteller kvinnen at hun kort tid etter overnattingen, begynte å gå til psykolog. Én måned etter første psykologtime varsler hun universitetet. Da varslingssaken ender med en skriftlig advarsel til Skoghøy i oktober samme år, etter at han har gått til ny jobb som høyesterettsdommer igjen, varsler hun også Domstoladministrasjonen.