Første del av studiet Samisk kultur og Samfunnskunnskap, på Samisk høgskole i Kautokeino, er unnagjort. Nå er veiviserne Linn-Maggi Jannok- Joma (19), Therese Olsen (22), Jovnna Erke Varsi Solbakk (23) og Per-Henning Mathisen (25) klare for å besøke skoler landet rundt.

Der skal de fortelle andre ungdommer om samisk kultur og samfunnsliv, ifølge en pressemelding fra høyskolen.

– Vi er klare, og gleder oss noe helt ekstremt til å komme i gang med skolebesøkene og snakke med ungdommene! Også blir det så gøy å reise rundt i landet, uttaler Therese Olsen.

Til Tromsø i mars

Veiviserne reiser først på skolebesøk i Finnmark. Deretter venter ei hospiteringsuke i Oslo hvor de skal besøke departementene, stortinget og høyesterett for å lære hvordan statssystemet fungerer.

Tromsø står på planen for uke 12 i 2024.

– Mandag den 18. og tirsdag 19. mars er satt av til Tromsø. Men det er så langt fram i tid at vi ikke har fått satt avtaler med skolene helt enda, sier rådgiver ved Samisk høgskole, Marie Kvernmo.

Vil stoppe diskriminering

Målet med skolebesøkene er å skape dialog mellom samisk ungdom og andre ungdommer, og bidra til å motvirke etnisk diskriminering. Det vises til Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport om at fornorskningen pågår fremdeles, samt Amnestys nedslående rapport om at hver fjerde ytring om samer på Facebook er negativ.

– For at flest mulig skal få sjansen til å bli kjent med det samiske, har vi i år hovedsakelig valgt ut skoler veiviserne sjeldent eller aldri har besøkt. Det blir nok litt nytt for både elevene og oss, men veldig spennende, uttaler Per-Henning Mathisen.

Den samiske veiviserordningen er et samarbeid mellom Kommunal- og distriktsdepartementet og Samisk høgskole.