Regjeringens forslag til kutt i tilskuddet til rundt 150 friskoler på 51 mill. årlig og 515 millioner kroner over fem år, har fyrt opp folk over hele landet.

Nå er også Arbeiderpartiets egne opprørt over konsekvensene.

– Regjeringens forslag vil ramme Tromsø International School (TRINT) med et reelt kutt på 5,5 millioner årlig, noe som vil tvinge skolen til nedleggelse i 2026, skriver Wilhelmsen i et brev til statsministeren, utenriksministeren og kunnskapsministeren.

Brevet er underskrevet også av blant andre rektor ved Universitetet i Tromsø, Dag Rune Olsen og styreleder Trygve Tofte i TRINT.

En fremtidig nedleggelse vil ramme i alt 171 elever fra i alt 44 nasjoner, heter det i brevet.

Sentral rolle i nord

Ap-ordfører Wilhelmsen og brevskriverne peker på Tromsø sin viktige rolle i nord, og en internasjonal skole som er avgjørende for å trekke nødvendig kompetanse fra andre land.

Det vises spesifikt til USAs nyåpnede diplomatiske representasjon og Tromsøs betydning som internasjonalt knutepunkt i Arktis.

– Jeg er kjent med at ansatte i dette miljøet har barn på denne skolen, sier Wilhelmsen til VG.

Han understreker at han kjemper først og fremst for å unngå kutt ved den internasjonale skolen i Tromsø.

– Noen av kuttene kan jeg støtte. For det skal ikke være slik at noen friskoler har bedre økonomiske rammevilkår enn den offentlige skolen. Jeg ser for meg at denne støtten underlegges en mer individuell vurdering, sier Tromsø-ordføreren.

BER OM DIALOG: Gunnar Wilhelmsen (Ap) ble gjenvalgt som ordfører i Tromsø etter kommunevalget i høst. Foto: Frode Hansen / VG

– Nedleggelse av TRINT vil i verste fall føre til problemer med rekruttering og at ressurspersoner søker seg til steder med mer konkurransedyktige betingelser. Dette vil være svært uheldig i en tid der Tromsøs rolle i nordområdepolitikken er avgjørende, avslutter Gunnar Wilhelmsen og brevskriverne.

De ber om en dialog med regjeringen om saken for å hindre at skolen nedlegges.

Liten støtte til kuttforslaget

Reaksjonen fra Tromsø er én av en rekke kritiske bemerkninger til kuttforslaget som ble fremmet av tidligere kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i regjeringens statsbudsjett for 2024.

I går kom det også frem at regjeringens støtteparti, SV, er kritiske til kuttforslaget. Og i tillegg kom det frem at friskolene ikke var informert om kuttforslagene på forhånd – som det ble fremstilt av Kunnskapsdepartementet.

VG er kjent med at Brennas arvtager som kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun (Ap) er i ferd med å sette seg inn i saken – og lytter til innvendingene mot kutt.

– Jeg er glad for at hun vil lytte til oss i denne viktige saken, sier Gunnar Wilhelmsen til VG.

Nordtun har selv bakgrunn som ordfører i Stavanger de siste fire årene, og er blant annet kjent med lignende problemstillinger fra oljebyen som Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen fremfører i brevet.