9. september 2019 er det duket for kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det er over et år til, men iTromsøs politiske redaktør Martin Lægland ser klare tegn på at valgkampen allerede er i gang allerede.

– Partiene er i gang med nominasjonene, og vi har allerede sett at Jens Johan Hjort stiller seg til rådighet som Høyres ordførerkandidat, og Gunnar Wilhelmsen pekes på som en sannsynlig toppkandidat for Arbeiderpartiet, sier han.

Mandag var Bjørnar Moxnes (Rødt) i Tromsø, noe Lægland tolker som at politikerne har begynt å mobilisere for det lange løpet mot valget neste år.

– I tillegg var Jonas Gahr Støre var på Rakettnatt og serverte kaffe som «frivillig». Det er lite politikk og mye tull, noe som er et sikkert tegn på at valgkampen er i gang.

– Lokalvalgene er viktige

Lægland sier at lokalvalgene ofte blir undervurdert i forhold til stortingsvalget, men mener at lokaldemokrati er vel så viktig for folk.

– Vi har et mye nærmere forhold til skoler og sykehjem enn nasjonale institusjoner som langt unna, sier Lægland.

Under debatten skal politikerne stilles til veggs om politikken de har ført de siste tre årene, samt spørres ut om hva de har tenkt å gjøre fremover.

– Debatten er tredelt, og vil ta for seg kommunens økonomiske situasjon, og da særlig krisen i helse og omsorgssektoren, eiendomsskatten og innføring av bompenger, sier Lægland.

Uten filter

Aviser og nett er allerede fulle av både politikk og debatt, men Lægland mener at det er noe eget å se politikerne live.

– Det gir folk sjansen til å høre hva politikerne sier og mener, uten at det filtreres gjennom mediene eller andre mellomledd. Det blir også åpning for å stille spørsmål. Vi i iTromsø jobber hver dag for å gjøre avstanden mellom politikere og folk kortere, og dette er enda en arena for å gjøre det, sier Lægland.

iTromsø har gjennomført flere politiske debatter de siste årene, men dette er først gang det gjøres i et år hvor det ikke er valg.

– Den politiske debatten faller ofte litt bort i mellomvalgår, og det forsøker vi nå å gjøre noe med. Vi tar debatten ut av spaltene og ut til folk.