LUNHEIM: I hvert fall mener jeg det er godt å forberede seg til etegildene i slutten av desember med å spise litt lettere mat.

Andebryst er i så måte perfekt – det er godt og mettende samtidig som det ikke føles tungt og mektig.

Sammen med en luftig rösti – en lekker stekt potetkake, litt grønt og en sjysaus laget på appelsiner får man en flott og lekker middag,

Vil man komme i adventsstemning er eple- og løkchutney med klassiske julekrydder en innertier.

Matspalten: Vive la France

Rosastekt andebryst

1 andebryst til to personer

Salt og pepper

1 appelsin (ev. kyllingkraft)

La andebrystet bli romtemperert før du steker det. Tørk brystet med tørkepapir og skjær fett- og skinnsiden i rutemønster med en skarp kniv eller barberblad. Salt og pepre.

Stek med skinnsiden ned i en het og tørr panne. La steke i cirka tre minutter på skinnsiden før du snur brystet. Stek legg på kjøttsiden i ytterligere tre minutter om du vil ha kjøttet rosa. La hvile i fem–ti minutter før du skjærer kjøttet i smale skiver.

Press juicen fra en appelsin ned i andefettet. Rasp litt av skallet fra appelsinen og legg i pannen. Spe ev. med litt kyllingkraft og kok opp.

Matspalten: Nystrålet vintersild

Porsjons-rösti

75 g poteter per pers

75 g jordskokk per pers

75 g pastinakk per pers

Salt og pepper

Rasp poteter, jordskokk og pastinakk på et rivejern. Legg i en bolle og strø over salt. La saltet trekke ut litt væske og legg raspet i et kjøkkenhåndkle. Press ut så mye væske du bare klarer.

Lag «burgere» på 3–4 cm tjukkelse. For å få röstiene jevne og fine kan du eksempelvis bruke kakeringer eller en kaffekopp som mal.

Krydre med litt pepper og stek i smør på middels varme i fem minutter på hver side. Etterstek i ti minutter i ovn.

Matspalten: Lekker og lett lange

Eple- og løkchutney

250 g rødløk

250 g syrlige epler

50 g sultanarosiner

1,5 dl rødvinseddik

150 g sukker (gjerne brunt)

Til sammen 1 ss knust stjerneanis, allehånde, kanel, cayennepepper og muskat. Litt salt.

Skrell og hakk løk og epler. Stek løken myk og blant i litt smør. Legg i epler og rosiner og rør rundt. Hell over sukret og eddiken og strø over krydder.

Kok opp og legg på lokk. La småkoke i cirka en halv time. Hell over på et Norges-glass og la kjølne.

Server skiver av andebryst, en rösti, litt kokte brekkbønner og en halv stekt sikora-salat.

Risle over litt av skysausen like før servering og topp med frisk oregano eller timian.

I glassene passer det veldig godt med eksempelvis en rødvin fra Rhône-dalen–jeg drakk en Crozes-Hermitage.

Vel bekomme!