LUNHEIM: I hvert fall mener jeg det er godt å forberede seg til etegildene i slutten av desember med å spise litt lettere mat.
Andebryst er i så måte perfekt – det er godt og mettende samtidig som det ikke føles tungt og mektig.
Sammen med en luftig rösti – en lekker stekt potetkake, litt grønt og en sjysaus laget på appelsiner får man en flott og lekker middag,
Vil man komme i adventsstemning er eple- og løkchutney med klassiske julekrydder en innertier.
Matspalten: Vive la France
Rosastekt andebryst
1 andebryst til to personer
Salt og pepper
1 appelsin (ev. kyllingkraft)
La andebrystet bli romtemperert før du steker det. Tørk brystet med tørkepapir og skjær fett- og skinnsiden i rutemønster med en skarp kniv eller barberblad. Salt og pepre.
Stek med skinnsiden ned i en het og tørr panne. La steke i cirka tre minutter på skinnsiden før du snur brystet. Stek legg på kjøttsiden i ytterligere tre minutter om du vil ha kjøttet rosa. La hvile i fem–ti minutter før du skjærer kjøttet i smale skiver.
Press juicen fra en appelsin ned i andefettet. Rasp litt av skallet fra appelsinen og legg i pannen. Spe ev. med litt kyllingkraft og kok opp.
Matspalten: Nystrålet vintersild
Porsjons-rösti
75 g poteter per pers
75 g jordskokk per pers
75 g pastinakk per pers
Salt og pepper
Rasp poteter, jordskokk og pastinakk på et rivejern. Legg i en bolle og strø over salt. La saltet trekke ut litt væske og legg raspet i et kjøkkenhåndkle. Press ut så mye væske du bare klarer.
Lag «burgere» på 3–4 cm tjukkelse. For å få röstiene jevne og fine kan du eksempelvis bruke kakeringer eller en kaffekopp som mal.
Krydre med litt pepper og stek i smør på middels varme i fem minutter på hver side. Etterstek i ti minutter i ovn.
Matspalten: Lekker og lett lange
Eple- og løkchutney
250 g rødløk
250 g syrlige epler
50 g sultanarosiner
1,5 dl rødvinseddik
150 g sukker (gjerne brunt)
Til sammen 1 ss knust stjerneanis, allehånde, kanel, cayennepepper og muskat. Litt salt.
Skrell og hakk løk og epler. Stek løken myk og blant i litt smør. Legg i epler og rosiner og rør rundt. Hell over sukret og eddiken og strø over krydder.
Kok opp og legg på lokk. La småkoke i cirka en halv time. Hell over på et Norges-glass og la kjølne.
Server skiver av andebryst, en rösti, litt kokte brekkbønner og en halv stekt sikora-salat.
Risle over litt av skysausen like før servering og topp med frisk oregano eller timian.
I glassene passer det veldig godt med eksempelvis en rødvin fra Rhône-dalen–jeg drakk en Crozes-Hermitage.
Vel bekomme!