Anna-Lisa Johannessen var i full gang med sin master i design da hun startet opp klesmerket Ætt.

På den tiden kom hun over Borge Garveri på Vestlandet, som produserte skinn for merker som Louis Vuitton og Hermés. Da Borge Garveri ble lagt ned kjøpte Anna-Lisa Johannessen opp skinnet som var igjen. En av de ansatte som garvet skinnet ble inspirasjonen til «Erling bag», som Johannessen har laget.

– Produktene våre er først og fremst formidlere av historie, i en moderne kontekst. Jeg har tatt med meg historien om denne gamle mannen som drev med garving til både New York og Tokyo. Folk ble rørt til tårer, sier Johannessen.

Skandinavisk historie i Tokyo

Johannessen fikk god respons da hun var i Tokyo med Ætt.

– Japanere elsker skandinavisk design. Vi kom dit med produktene våre og en bok vi har gitt ut på nynorsk om Ætt, og det ble kjempegodt mottatt. De er veldig opptatt av opprinnelse og historiefortelling, så vi fikk veldig god respons.

Til tross for at «Erling Bag» var svært populær, sluttet de å produsere vesken da de gikk tom for det opprinnelige skinnet.

– Det er utenkelig å produsere den av noe annet, sier Johannessen.

Historieformidling

For Johannessen er det et viktig poeng å formidle en historie med alle produktene sine.

– Det har hele tiden vært viktig for meg at produktene våre er mer enn bare ting man kjøper uten å tenke over det. For eksempel har Pia Jannok håndgarvet noe av det vi nå selger. Det at hun lager alt for hånd gjør at det ikke lenger bare er ting, men hennes tid og hjerte vi holder i hånden.

Johannessen er opptatt av at produktene hun selger skal ha en verdi utover sin praktiske funksjon.

– Alt vi selger har en historie som treffer alle fra tatovører til pensjonister og bygdefolk.

Samisk samarbeid

Butikken i Tromsø åpner i dag og skal holde åpent fram til juni. Johannessen samarbeider der med samiske MIS.

– MIS betyr «fra oss» på samisk, og er en gruppe samiske duodji-utøvere som har vært med å produsere skinn og vesker. Det er dette og en in-action smykkegravering med Ove Stødle folk får se når de kommer.