Helt siden august måned, da Voronchikhina til sin store overraskelse fikk avslag på søknaden om midlertidig oppholdstillatelse, har hun sett mørkt på fremtiden. UDI ville kaste henne ut av Norge da de mente hun ikke hadde høy nok inntekt til å dekke underholdskravet for å kunne få midlertidig oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende i Norge.

Førjulsoverraskelse

– Jeg har gjennom hele høsten og vinteren forsøkt å tenke positivt mens jeg har lagt planer for firmaet mitt, men de siste ukene har jeg sett veldig mørkt på alt, og vært redd for å måtte gi slipp på håpet om å få fortsette å jobbe og bo her, forteller 29-åringen.

Utlendingsnemndas frist for behandling av klagen var satt til 22. januar, og derfor var overraskelsen stor da Voronchikhina onsdag denne uken fant et brev fra UNE i postkassen.

– Jeg var på vei til Gründerhuset Flow da jeg stoppet for å sjekke postkassen, og med en gang jeg så brevet begynte hjertet å slå hardere. Jeg var ikke sikker på om jeg turte å åpne det, og jeg satt faktisk på bussen da jeg endelig fikk motet meg opp til å åpne brevet. Da jeg så at svaret var positivt, og at jeg fikk bli i Norge, kjente jeg at mange kilo ble løftet fra skuldrene mine, forteller Voronchikhina med et bredt glis.

Permanent oppholdstillatelse

Voronchikhina har nå fått innvilget midlertidig opphold i Norge fram til 31. august 2017, og da kan hun søke om permanent opphold i landet.

– Det er fantastisk. Hele høsten har vært preget av usikkerhet når det kom til investeringer i firmaet, planlegging av kurs og arrangementer. Når man ikke vet om man får fortsette å bo her, er det vanskelig å legge de helt store planene for et firma som har tilholdssted her. Nå, som UNE har sagt seg enig med meg, skal jeg søke om permanent opphold, og få omgjort Multilingo, som i dag er et enkeltmannsforetak, til et AS. Da kan jeg gjøre større investeringer og ansette flere folk, sier Voronchikhina.

Underholdskrav

Voronchikhina har hele tiden stått fast på at UDI benyttet seg av feilaktige tall og regelrett regnefeil da de gjorde vurderingen av søknaden hennes på sensommeren, men klagen ble likevel avslått og oversendt UNE.

– UNE har kommet til at vilkårene for fornyet tillatelse er oppfylt, heter det i det endelige svaret fra UNE.

For Voronchikhina føles det godt at UNE har landet på at hennes uttalelser har vært riktig hele veien.

– I kveld skal jeg feire, jubler hun.

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø