Advokat Espen Johannessen i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange har på vegne av AS Taco, eier av Kirkegata 1 (Havnebygget), svart på kommunens forhåndsvarsel om å vurdere midlertidig forbud mot tiltak på eiendommen.

Kommunen mener bygget er «et fremragende eksempel på norsk 60-tallsarkitektur, som i tillegg er tegnet av lokale arkitekter». Det er ikke Taco enig i.

Frisk fantasi

Advokaten viser til at ingen plan- eller vernemyndighet tidligere har konkludert med at Kirkegata 1 er verneverdig, tross flere grundige vurderinger.

– Selv om bygget har visse detaljer som gir assosiasjoner til båter, skal en ellers ha temmelig frisk fantasi for å mene at takoppbygget har en skipslignende profil, eller at bygningskroppen i seg selv gir assosiasjoner til dampbåter på hav og sjø. Bygget er et temmelig ordinært, firkantet kontorbygg fra 1970-tallet. Det er heller ikke veldig spesielt at bygget er kledd med cortenstål, heter det i brevet.

Etterlyser forutsigbarhet

Advokaten er kritisk til en planpraksis som fører til uforutsigbarhet for næringsdrivende og folk flest. Det bør være svært sterke grunner for å fravike nylig vedtatte planer, og slike grunner foreligger ikke i denne saken, mener advokaten.

– Å planlegge utvikling av eiendom er dyrt. Manglende tillit til planer som styringsverktøy vil føre til at ønsket utvikling ikke finner sted fordi man ikke kan stole på at myndighetene vil kunne la planene stå ved lag. Kommunen som plan- og bygningsmyndighet bør derfor vektlegge forutsigbare rammevilkår, heter det i uttalelsen.

Håper på dialog

Advokaten viser også til at et bygge- og deleforbud vil kunne få store negative følger for eier og for selve bygget. Det vil kunne føre til at nødvendig oppgradering og utvikling av bygget stopper opp.

Advokaten ber derfor på vegne av Taco at det ikke fattes vedtak om midlertidig bygge- og deleforbud, og inviterer til dialog for å unngå forbud.

– Vi håper kommunen vil kunne ta imot en invitasjon til samarbeid heller enn å fatte vedtak som vil være en hemsko for byggets eier. Her må en også huske på at et bygg som ikke genererer leieinntekter og overskudd heller ikke vil gi mulighet til ivaretakelse og vedlikehold. Tvang er derfor ikke alltid den beste form for vern, skriver advokaten.