VASSTINDEN/TROMSØ: Lørdag 9. juli giftet Marit Therese Rognmo og Erik Gjømle seg i domkirka i Tromsø.

Tirsdag 12. juli bar turen opp til Vasstinden, vel 900 meter over havet, med brudekjole, dress, venninne og fotograf på slep.

– Vi er begge veldig glad i fjellturer, både på sommer- og vinterstid. Vi har vært flere ganger på Vasstinden og det var en veldig fin tur opp. Det var nok verre for venninna mi som måtte bære kjolen og fotografen (Stan Serdjukov) som måtte drasse med seg alt fotoutstyret, sier Marit Therese Rognmo.

Men fotoet som foreviget dagen, var verdt det.

– Vi er veldig fornøyd med sluttproduktet. Jeg vet ikke om andre brudepar som har tatt bilde på fjellet så høyt oppe før, sier den nygifte kvinnen.

foto
MYSTISK: Havtåken siver opp i bakgrunnen.

Les også: Denne videoen er sett 83.000 ganger

– Beste og tyngst

Fotograf Stan Sedjukov som var leid inn for oppdraget, ble også meget fornøyd med sluttresultatet.

– Det var som jeg sa til brudeparet, det er den desidert tyngste arbeidsdagen jeg har hatt noensinne. Men det var definitivt verdt det. De bildene og videoen jeg fikk der oppe kommer jeg til å kunne bruke i promotering fremover, sier Serdjukov og legger til.

– Det er ett av de beste brudebildene jeg noensinne har tatt og jeg har tatt noen sinnssykt bra brudebilder før, det er det jeg er kjent for, sier fotografen, som allerede har fått tilbud om nye brudeoppdrag på fjellet.

– Det er et par som kommer fra Oslo for å bli fotografert på Segla på Senja, så det ser jeg fram til, legger han til.

foto
SOLNEDGANG: Marit Therese Rognmo og Erik Gjømle i solnedgang på Vasstinden. – Her er det mye kjærlighet, stemning og det skiller seg ut fra bryllupsbilder som alle har sett før, sier fotograf Stan Sedjukov om bildet.

Rett til fjells

Les også: Se den spektakulære dansen med nordlyset

Nå er paret på bryllupsreise i Frankrike. Reisen avsluttes med fjelltur i Chamonix.

– For oss var dette veldig rett, sier hun.

Og ønsket om utsikt var noe de ønsket hele veien.

– Vi tok bilder på selve bryllupsdagen på moloen og hadde håpet på utsikt mot Kvaløya, men det var overskyet. Festen ble holdt på Fjellheisen fordi vi ønsket utsikt og hadde mange tilreisende, men heller ikke da gikk det.

Dermed tok de turen til Vasstinden få dager senere.

– Vi er veldig fornøyd med havtåka i bakgrunnen og bildet der, forklarer Rognmo.

foto
PANORAMA: Fjelltopper i massevis laget et nydelig bakteppe.

Høysesongen kommer

I kirka er det 36 par som har giftet seg i Tromsø så langt i år, altså 35 i tillegg til paret Rognmo/Gjømle.

– Men vi er kun midt i juli, så vi har veldig mange vielser særlig i august og september, sier konsulent i Tromsø kirkelige fellesråd, Gudrun Hansen.

Selv om det har vært 36 til nå, er det 56 vielser til som er booket inn for 2016, med 20. august som en av de store datoene for vigsel.

– I august er det mye. Da er alle tilbake. 20. august er det syv par som skal gifte seg og 27. august er det fem, sier Hansen.

Flere borgerlig

Da ender kirka trolig opp på 92 giftermål i løpet av 2016, noe som er relativt stabilt.

– Det går alltid litt opp og ned, men er relativt stabilt. I 2013 var det 106, i 2014 var det 121, mens i fjor var det 92, det samme som i år, sier Hansen.

Administrasjonssjef i Nord-Troms tingrett, Ståle Åbotsvik, kan fortelle at de også har relativt stabile tall.

– Vi har hatt 95 vigsler i år, det er helt på nivå med i fjor da vi hadde 94 vigsler på samme tid. I fjor hadde vi 178 totalt, 175 året før, så vi tror vi ender på et sted mellom 170 og 180 i år også. Det er ganske stabilt og det er ingen «boom» på gang, sier Åbotsvik.

Samtidig erfarer tingretten at vigslene som skjer utenfor kirka, skjer noe senere.

– Vi har vel 19 som er booket inn til nå, men erfaringsmessig vet vi jo at folk kommer senere til oss enn til kirka, der man planlegger god tid i forveien, sier Åbotsvik.

Ny trend

Det som likevel er en ny trend for året, er giftemål i romjula.

– Romjula er plutselig blitt veldig populær. Både tirsdag 27. og torsdag 29. desember, har vi giftemål som skal inngås i tillegg til tre på nyttårsaften, så at fem skal gifte seg da, er ganske uvanlig. Vanligvis har vi ingen i romjula og et par stykker på nyttårsaften, sier Hansen.