– Jeg har aldri opplevd at så mange rykter og skråsikre opplysninger om hvem som har stått bak en forbrytelse som i denne saken, sa politiinspektør Ole Gjerdrum på en pressekonferanse i forbindelse med arrestasjonen av bombemannen.

Amper stemning

Men så er det da heller ikke så ofte at en bombe går av i Tromsø sentrum heller. Stemningen i byen var amper i forkant av ugjerningen, og venstreradikale var ofte i klammeri med høyreekstreme. Bokhandelen var ofte utsatt for hærverk, blant annet natt til 17. mai 1976 da 30–40 personer hadde samlet seg foran bokhandelen. Da politipatruljen var ute av syne gikk den første steinen gjennom vinduet. De to som etter hvert ble arrestert for bombeattentatet var ikke bare til stede, men også ansett som ledere i miljøet.

«Forfulgt» av AKP

Da Oktober bokhandel skaffet seg vakthold kom det naturlig til konfrontasjoner. Det var etter en slik at gjerningsmannen skal ha bestemt seg for å gjennomføre attentatet. Han skal nemlig ha følt seg «forfulgt av AKP (m-l)».

– Disse yrkesrevolusjonære må bort fra byen, ellers ødelegger de den, kommenterte gjerningsmannen som var tilknyttet byens høyreekstreme miljø, under rettssaken mot ham.

Frikjent for mordbrann

Ifølge Erling Folkvord skal både utforminga av Riksadvokatens tiltale samt måten statsadvokaten førte saken vært utslagsgivende for at han og hans medtiltalte ble frikjent for mordbrann.

Politiet ble både under og etter etterforskningen anklaget for å ha vært mer interessert i de venstreradikale enn å løse selve forbrytelsen og at etterforskningen skal ha vært en anledning for å kartlegge miljøet rundt bokhandelen og partiet.

Ulovlig beslag

Lund-kommisjonens rapport i 1996 støttet disse påstandene. Under åstedsbefaringen hadde man funnet postkvitteringer og lister med navn på kunder og abonnenter.

– Overvåkingspolitiet sikret seg disse dokumentene. Opplysningene ble registrert på personsaker.

Var man kunde i Oktober bokhandel var det med andre ord store sjanser for at man hadde sin egen mappe hos Overvåkingspolitiet.

RAMPONERT: Oktober bokhandel ble ofte utsatt for hærverk fra byens høyreekstreme miljø. Mange fant det påfallende at høyreekstreme demonstranter var til stede ved åstedet kun få minutter etter eksplosjonen. Foto: Per Eliassen