– Helsemyndighetene i Norge har som mål, i likhet med Verdens helseorganisasjon, at 75 prosent av personer som er i risikogruppene skal vaksinere seg, men vaksinasjonsdekningen i Norge ligger langt under det, sier Marit Gulbrandsen, kommuneoverlege med ansvar for smittevern.

Nå er det snart tid for influensaens inntog i de norske kroppene. På landsbasis er det en av fem av personene som er i risikogruppen for influensaen som vaksinerer seg.

– Vi ligger nok ikke noe bedre an her i Tromsø, sier Gulbrandsen

Les også: Mange tar influensavaksinen kun en gang

Gir komplikasjoner

Hvert år regner man med at rundt fem til ti prosent av befolkningen blir smittet av influensa. Influensa varer rundt ti dager og bringer med seg flere plager. Personer i risikogruppen kan få komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitter og forverring av kroniske grunnsykdommer av influensa. Og hvorfor folk ikke tar vaksinen kan ha flere grunner.

– Det er kanskje ikke så kjent at man bør ta den årlig. Kanskje har det vært for dårlig markedsføring om at risikogruppene bør ta den og at disse kan få alvorlige komplikasjoner hvis de får influensa, forteller hun.

Les også: Færre tar influensavaksine

Ikke 100 prosent effektiv

Mange tror kanskje at en influensavaksine varer livet ut, men slik er det ikke.

– Jeg tror mange kan tenke det. Men influensavaksinen endres i forhold til virussammensetting fra år til år. Det er Verdens helseorganisasjon som finner ut hvilke virus som sirkulerer basert på overvåking av influensavirus fra influensasentre i mer enn 100 land, og ut fra dette bestemmer de den beste sammensetningen i vaksinen, forklarer Gulbrandsen.

Når man tar vaksinen vil den bruke to uker på å få maksimal effekt, derfor er det viktig å ta den i god tid før influensasesongen kommer i november. Er man usikker kan det være lurt å ta en prat med fastlege eller vaksinasjonskontoret.

– Fordi influensavirus er i stadig endring er ikke vaksinen 100 prosent effektiv. Men selv om man ikke skulle ha full effekt vil man kunne få et mildere sykdomsforløp med mindre komplikasjoner enn uten vaksine, og man anbefaler derfor vaksinen til risikogruppene. Det er estimert at 900 mennesker dør årlig i Norge på grunn av sykdommen, og influensavaksinen kan redde mange av disse, sier hun.