ATN-Taekwondo driver med den sportlige utgaven av denne koreanske selvforsvarskunsten. En gang i uka øver taekwondoelskere på Hamna, Prestvannet og Lunheim skole.

- Det er omtrent 300 medlemmer som trener denne selvutviklingssporten. Blant medlemmene er cirka halvparten barn, sier master Ivan Tzatchev — 7. dan sortbelte og hovedinstruktør ved ATN-Taekwondo i Norge.

Utviklingsbelte

Ivan Tzatchev har drevet med taekwondo sammenhengende i mer enn 30 år. Han mener at taekwondo er viktig for å få selvtillit på plass. Elevene begynner treningen med en fast ed, og de avslutter den også med samme ed.

- Taekwondo er en idrett og samtidig en kunst, som skal lære utøverne holdninger og verdier i samfunnet, forteller hovedinstruktøren.

- Sporten har en utviklingstrapp basert på fem beltefarge og 10 såkalte gup-grader. Det finnes ikke noe andre idretter eller kampkunster som har samme skala. Med denne utviklingsstigen kan du se selv seg hvordan du utvikler deg. Så hvert år får deltakerne mulighet til å ta et nytt utviklingsbelte, legger Ivan Tzatchev til.

Treningsmål

Målet med å trene taekwondo, er å forbedre motorikk, bevegelighet, koordinasjon, konsentrasjon, balanse og generelle fysiske ferdigheter.

- Vi trener også for å styrke selvtilliten, selvbildet og selvsagt er det viktig å ha med seg det gode humøret, sier Ivan Tzatchev.

Det er også viktig at deltakerne har et moralsk forhold til det de lærer og driver med. De må aldri misbruke de teknikkene de lærer på trening.

- De skal ikke mobbe, plage andre og slåss, men de skal respektere foreldrene, instruktørene, lærerne og de eldste, understreker Ivan Tzatchev.

foto
THAILANDSKE BARN: Fra venstre Kim Saeveng (10) og Piim Seesawang (8) kommer fra Thailand og lærer seg taekwondokunsten. Foto: JAHANGIR AKASH
foto
BARNEGRUPPE: Barnegruppe på Hamna Advanced Taekwondo Klubb sammen med trenere. Alle foto: Jahangir Akash Foto: JAHANGIR AKASH
foto
TRENERE: Hovedinstruktør (fra venstre) Ivan Tzatchev og hjelpetrener Bendik Heiskel lærer både barn og voksne taekwondokunsten. Foto: JAHANGIR AKASH