Sola steker over telegrafbukta. De frivillige har begynt å kjøre klart området til den årlige Buktafestivalen. De bærer, de bygger og de svetter. Side om side med alle de Tromsøværingene som harr tatt turen for å nyte late feriedager i sola. Likevel sitter latteren løs, og frivilligkoordinator Magnus Andersson smiler om kapp med sola.

- Som du ser er vi kommet godt i gang med riggingen. Vi begynte for fullt i dag, og vi har jo allerede fått gjort veldig mye. Men det er under selve festivalen at vi virkelig trenger flere frivillige.

Trenger frivillige til helga

Andersson forklarer at selv om de mangler mange frivillige, så tar de det "litt som det kommer". De pleier nemlig å dukke opp mange like før festivalen.

- Folk trenger en påminnelse. Plutselig er det noen som hører om det og tenker: "kult, det har jeg lyst til å prøve".

Det finnes mange forkjellige ting man kan gjøre som frivillig, men de gruppene festivalen mangler flest frivillige er publikumsvertskap, bongselgere og nattevakter.

- Publikumsvertene sørger for god stemning blant publikum, at alle har det bra. Og har du allerede skjev døgnrytme kan jo nattevakt passe for deg, sier Andersson med et smil.

- Styggartig!

Og det ser faktisk ganske gøy ut å være frivillig på Buktafestivalen. I alle fall om man skal dømme etter stemningen som var der i dag.

- Smil til kamera nå, Trond!

Trond Stubrud fåt tilsendt en slengkommentar mens han setter ned det tunge utstyret. Her skal hovedbaren på plass, for Stubrud er nemlig barsjef for Buktabaren. Han er frivillig for tredje året på rad, men ifølge han selv har han ingen god forklaring på hvorfor han gjør det.

- Det er rett og slett styggartig! Det er fryktelig morro å se hvordan ting fungerer, og så er det artig å se hvor glade folk blir for den jobben vi gjør.

Og så sprekker skjegget han i et stort glis. Mens vi går rundt på festivalområdet får vi hilse på flere. Det er mange forskjellige slags mennesker som er samlet her, som alle samles når det er tid for festival. Det er som Stubrud sa, at her treffer man mennesker man ikke har sett siden sist festival. For det er flere som kommer igjen som frivillig år etter år.

Bidra til fellesskapet

Mens vi beveger oss mot "crew-loungen" fortsetter Andersson å snakke om alle tingene som er fint med å være frivillig. Men på oppfordring trekker han frem to ting:

- Det er fint å bidra til at det skjer noe i byen vår. Det er artig å se hvordan folk gleder seg over det du har vært med på å stelle i stand. Og som Trond sa, det er rett og slett styggartig!

Barsjef Trond Stubrud er glad for å kunne gjøre noe for tromsøfolk. Foto: Petter Winther
Mathias Arbo passer på at folk får det utstyret de trenger. Men man må huske å spørre pent! Foto: Petter Winther