– Jeg vil ha svar fra henne, hvordan kunne hun gjøre dette mot meg? Hvorfor akkurat meg? Jeg hjelper mange folk i Tromsø.

Det sier Khader Zourob (31), som fredag skal møte en tromsøbosatt kvinne i 50-årene i rettssak. En video han selv har filmet, viser den norske kvinnen idet hun fyrer løs en lang tirade med svært rasistiske ytringer mot han, da han en lørdag kveld i oktober i fjor var på jobb i kebabvognen Green Falafel i Tromsø sentrum.

iTromsø har vært i kontakt med den tiltalte kvinnen, som ikke ønsker å kommentere saken.

KJENT GRÜNDER: Khader Zourob er en kjent skikkelse i Tromsøs bymiljø, hvor han eier kebabvogna Green Falafel. Matvogna står utenfor Nerstranda året rundt – og i Telegrafbukta om sommeren. Foto: Ronald Johansen

– Skal tenne på bua di

Kvinnen skal ha kommet bort, bestilt en stor kebab og begynt å spørre han hvor han kommer fra.

«Du er ikke etnisk norsk, hva i helvete gjør du i Norge, og leker med de der buene dine. Jeg kan tenne fyr på hele bua di, det skal jeg få fikset, fortere enn du aner. Du har ingenting her i landet og gjøre», hører man henne si i videoen, som er et utdrag av en over seks minutter lang video.

I videoen poengterer hun flere ganger at Zouroub, som opprinnelig er fra Gaza i Palestina, ikke er etnisk norsk. To ganger sier hun at hun skal tenne på bua hans.

«Du skal gjøre det? Hvorfor?», hører man han spørre.

«Jess, og jeg håper du er med i den. For jeg vil ha sånne som deg vekk fra våres land, jeg hæres ikke sånne som deg i våres land», svarer hun ham.

– Redde barn

I videoen hører man Zourob si ting som: «Hvorfor prater du slik til meg», «Jeg respekterer deg» og «Jeg har ikke problemer med deg». Man hører videre at han ringer politiet, der han ber de komme til stedet.

– De kom dessverre for sent, sier han.

31-åringen skal imidlertid ha vist betjentene videoen, og mandagen etterpå hatt et møte med politiet.

– Etter dette forsøkte de å finne henne, men de fant ikke ut hvem hun var. Etter to-tre uker henla de saken og sa jeg kunne klage på dette, forklarer han.

Siste mulige klagedag skal han ha klagd på avslaget.

– Vi følte vi var nødt til å finne henne. Min kone og mine barn ble veldige redde av hendelsen, sier han.

Zouroub fant senere ut hvem kvinnen var ved hjelp fra en venn.

Tromsøværing i snart ti år

Khader Zourob har bodd i Tromsø siden 2014, og er et kjent fjes i restaurantbransjen i byen. I mai planlegger han åpningen av en ny restaurant i Storgata. Nå håper han kvinnen får straff for sin oppførsel.

– Vi lever bare én gang i livet, vi må respektere hverandre. Jeg håper retten gir henne en straff som gjør at hun ikke kan gjøre slike ting som dette flere ganger, verken mot meg eller andre. Hun burde i fengsel, sier han.

31-åringen legger til at han har opplevd svært lite rasisme i Tromsø.

– Folk er veldig snille her, det er ikke som i andre byer. Det sa jeg til politiet også, at jeg vet at ikke alle i Tromsø er slik som henne, kun et par få av 70 000 mennesker. Det er jo ingenting, sier han.

Inntil tre års strafferamme

Kvinnen er satt under tiltale for overtredelse av Straffeloven § 185, første ledd første punktum, jf. annet ledd. Det betyr i praksis at hun er tiltalt for rasistiske hatytringer.

Strafferammen for dette er bot eller inntil tre års fengsel. Saken skal opp i Nord-Troms og Senja tingrett, fredag.