FORNØYDE: Talsperson Ørjan Sandberg og leder Anita Richardsen i Hamnas bydelsråd, var veldig fornøyde med å se så mange på årets Hamnadagan. Foto: Vegar Fjell

«Hamnadagan» har blitt arrangert i snart 20 år. Over 200 personer stakk innom Hamna skole på lørdag, ifølge arrangørene.

Årets versjon startet med gratis frokost og skumparty. Der var bruktmarked, grilling i fjæra og ikke minst den tradisjonsrike «Mesternes Hamnamester».

TIL-assistenten stakk av med pokalen

Mesternes Hamnamester er en årlig tradisjon under Hamnadagan og for mange nok høydepunktet under arrangementet. Her konkurreres det blant annet i sekkeløp, spikring, saging, kasting, potetløp og fotballdribling.

For mange var det nok flere kjente fjes på startstreken i årets konkurranse, men ekstra mange kjente nok igjen navnet på han som til slutt stakk av med seieren. Assistent i Tromsø IL, Jørgen Vik var nemlig mannen som løp først over målstreken i finaleheatet.

– Det var artig. Jeg har bodd her i Hamna i 7–8 snart, men jeg har som regel vært bortreist på kamp hver gang det har vært. Så det var artig å få være med. Og det var mange spreke deltakere, sa Vik etter at pokalen var løftet.

VINNEREN: TIL-assistent Jørgen Vik stakk av med seieren i Mesternes Hamnamester. Foto: Vegar Fjell

Selv om det i det store og hele er lek og moro, bar konkurransen et ikke helt uhøytidelig preg med både speaker og pokalutdeling. Og ifølge TILs assistenttrener våknet konkurranseinstinktet også.

– Det tror jeg våkner for alle som står på startstreken her. Det blir litt adrenalin og man vil jo ikke dumme seg ut. Så det handler jo om å mobilisere, sier han.

– Hvor stort er dette i forhold til det dere opplever med TIL om dagen?

– Hehe, Det er veldig annerledes. Med TIL er vi et lag, og dette er en individuell konkurranse. Så det var artig å være med på det også, svarer Vik med et smil.

– Pokalen får hedersplassen, legger han til.

VINNEREN: TIL-assistent Jørgen Vik fikk utdelt pokalen av Bydelsrådsleder Anita Richardsen. Foto: Vegar Fjell

Stolte arrangører

iTromsø fikk noen ord med leder Anita Richardsen og talsperson Ørjan Sandberg i Hamnas bydelsråd. At engasjementet er stort i bydelen er det liten tvil om.

– Vi ser jo at det er med å bygge bydelen og skape en identitet. Og så er det deilig for oss som har vært her en mannsalder, men også kjempefint for nye folk som kommer hit, sier Sandberg, og legger til:

– Det er en grunn til at vi er den beste bydelen å vokse opp i, og også bli sånn halvgammel i sånn som meg. Jeg tenker at det vi har gjort over så mange år det utgjør en forskjell i positiv retning.

Ønsker seg flere frivillige

Men selv om bydelsrådsduoen er svært fornøyde med gjennomføringen av arrangementet, skulle de gjerne sett at flere meldte seg for å bidra.

– I år har vi slitt. Jeg vet ikke om folk har vært i koronasjokk, men det har vært vanskelig å få folk til å stille i år. Vi var nesten på nippet til å måtte avlyse noen aktiviteter. Vi er åtte stykker i bydelsrådet, og vi klarer ikke å drifte alt som skal foregå alene, forteller Richardsen.

Men mangel på frivillige til tross, så er de like opptatt av å rose lokalsamfunnets bidrag til Hamnadagan.

– Vi må si at lokalsamfunnet bidrar i veldig høy grad. Vi har fått sponsa frokosten fra nærbutikkene og bakehuset har sponset alt av brødvarer. Så det er veldig velvillighet når vi er ute og spør. Og det er jo helt fantastisk, sier Richardsen.

– Og så har vi jo friluftsbarnehagen og Fritidsseksjonen som stiller opp nede i fjæra og har aktiviteter for ungene. Og vi har inngått et samarbeid med Hamna skole, FAU og Fritidsseksjonen for å restaurere naustet i fjæra. Det har blitt helt fantastisk i løpet av et par uker, legger hun til.