I dag får jenter gratis p-piller til de er 19 år. I tillegg deles det også ut gratis kondomer, blant annet på nettstedet gratiskondomer.no.

Da ordningen med gratis p-piller til ungdom ble innført, registrerte man en nedgang i aborter hos unge kvinner. De siste årene har aborttallene steget, samtidig som prevensjonsbruken har minket, viser en rapport utgitt av Helsedirektoratet.

Derfor satte direktoratet i gang et prosjekt i 2007. Unge kvinner opp til 25 år skulle få gratis prevensjon.

Dette ble gjennomført som en prøveordning i Tromsø og Hamar i 2009, og resulterte i at færre bla gravide og færre tok abort, melder Aftenposten.

I disse byene gikk abortraten ned fra 27 per 1.000 til 15 per 1.000. Kvinner i Bodø og Porsgrunn var kontrollgruppe, og her gikk ikke abortraten ned. På bakgrunn av dette ble Helsedirektoratet bedt om å legge fram en rapport om funnene.

I rapporten anbefales det å innføre gratis prevensjon til alle kvinner opp til 24 år, og uten nedre aldersgrense for å fange opp de yngste seksuelt aktive jentene. Det presiseres at man må inkludere langtidsvirkende prevensjonsmetoder.

Direktoratet vurderer også muligheten for å la kvinnene selv velge hvilken prevensjon de skal benytte seg av.

En slik ordning anslås vil koste rundt 92 millioner kroner i året å gjennomføre.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mottok innstillingen like før helgen. Omkostningene er beregnet ut fra forventet nedgang i utgifter til svangerskapsavbrudd.

Er dette en god løsning? Si din mening i debatten!