En meningsmåling utført av Norfakta for iTromsø er ganske nedslående lesning for valgkampapparatet til Arbeiderpartiet. Den viser nemlig at bare 10 prosent av befolkningen foretrekker han som ordfører i Tromsø etter valget. Og enda verre – bare 25 prosent av Ap-velgerne foretrekker partiets egen ordførerkandidat som ny sjef i byen.

Jarle Aarbakke selv lar seg ikke bekymre over manglende popularitet i folket. Han fokuserer på andre meningsmålinger.

– Gårsdagens iTromsø-måling, der vi har nesten 40 prosent oppslutning, er det som er suverent viktigst for meg. Den bekrefter at Arbeiderpartiet er i en god posisjon. Så får vi leve med at folk er litt forvirret når det gjelder ordførerbiten. Jeg er jo ny som kommunalpolitiker og da overrasker ikke disse tallene meg, sier Aarbakke.

Lojal aktør

57 prosent av Ap-erne vet ikke hvem de foretrekker mens hele 15 prosent faktisk foretrekker nåværende Høyre-ordfører Jens Johan Hjort, som attpåtil har gjort det klart at han ikke er aktuell som ordfører etter valget.

– Folk har vel blitt vant til Hjort og har vært fornøyd med måten han har representert byen på. Men det viktigste for meg er at folk har tillit til politikken vår. Så skal jeg være en lojal aktør for å fremme den, sier Aarbakke.

- Men du har vel likevel et mål om å score bedre enn 10 prosent på neste måling?

– Ja, nå kan man si at det å gå fra 0 til 10 prosent er bra. Det er jo 1.000 prosent stigning, eller strengt tatt en uendelig stigning, sier Aarbakke med et smil.

– Fornuftige

– Trenger du å bygge merkevaren Jarle Aarbakke i valgkampen – som smiler og holder babyer?

– Hehe. Jeg satser ikke så mye på det, nei. Smile skal jeg selvsagt og jeg blir nok å holde mitt minste barnebarn. Men det skal ikke bli noe medieshow av det. Vi er fornuftige i Nord-Norge.

Leder i Tromsø Ap Elisabeth Steen er også valgkampleder for Arbeiderpartiet foran valget. Hun registrerer at partiets ordførerkandidat ikke er spesielt kjent i befolkningen syv måneder før valget.

– Ja, men det er god tid for Jarle Aarbakke til å bli kjent. Valgkampen har ikke startet og jeg syns sånn sett at 10 prosent er et godt utgangspunkt. Vi har jo sett at folket vil ha politikken vår med gode skole- og helsetilbud istedenfor skattelette, sier Steen, og viser til iTromsø-meningsmålingen som viser at Ap har nesten 40 prosent oppslutning i byen for øyeblikket.

– Tyder ikke dette på at folket gjerne vil ha Aps politikk, men ikke Aps ordførerkandidat?

– Nei, det gjør det ikke. Det er stilt et åpent spørsmål og politikeren Jarle Aarbakke er ny for folk. De aller fleste vet jo ikke hvem de foretrekker og det viser kanskje at politikk er viktigere enn person. Ordførermålinger er mindre viktige, sier Steen.

Røymo: - Politikk-fokus

Kristin Røymo, byrådslederkandidat for Tromsø Ap, skal drive valgkamp sammen med Jarle Aarbakke. Hun har et klart fokus nå.

– Vi har utelukkende fokus på politikken og det ser vi at velgerne våre har.

POLITIKK VIKTIGST: Tromsø Aps leder Elisabeth Steen skal lede valgkampen i Tromsø. Hun mener ordførermålinger er mindre viktig. Til høyre: Torbjørn Bongo i nominasjonskomiteen som har foreslått Aarbakke på topp. Foto: Tom Benjaminsen