Schmidt sier at både moren og han selv var motstandere av at hun ble overført til sykehjemmet. I fjor april tok han med seg sin mor fra Kroken sykehjem uten tillatelse fordi han mente hun mistrivdes. Det hele utviklet seg til å bli en biljakt med politiet, hvor Schmidt blant annet kjørte forbi en spikermatte lagt ut av politiet, med hans mor i passasjersetet.

Kjørte over politimann

Da politiet til slutt fikk stoppet han, knuste de ruta på bilen hans da bildøra var låst. Deretter kjørte Schmidt over beinene til den ene politimannen som hadde ramlet, før Schmidt ble arrestert.

knust rute: Da politiet stoppet Schmidt knuste de ruta på bilen.

Alt dette mener Schmidt kunne vært unngått, dersom politiet hadde latt ham ta med seg hans mor hjem før de tok en alvorsprat.

Ga beskjed

Han forteller at han forsøkte å ta kontakt med politiet gjennom en pensjonert politimann.

– Jeg ba han gi beskjed til politiet om at de skulle avstå fra å sette i gang noen politiaksjon, og at vi kunne møtes hjemme hos meg i Mellomveien. Da de ikke lyttet til dette må de ta det fulle og hele ansvar, og bør bøtelegges for det de igangsatte, mener han

Derfor nekter han å ta noen ansvar for hendelsene og har anket saken.

– Jeg anket på stedet uten å diskutere med advokat, Per Danielsen. Dette er ikke en fornuftig rettsavgjørelse. Hendelsen var politiets hele og fulle ansvar, det var de som igangsatt en operasjon til tross for tett trafikk. Det var i strid med all fornuft, hevder han.

Anker det alvorligste punktet

Schmidts advokat, Per Danielsen, sier til iTromsø at anken hovedsakelig går på det mest alvorlige i tiltalen – at en politimann ble overkjørt.

– Den delen må prøves på nytt av en høyere rett. Schmidt har ikke hatt noe forsett om å skade politimannen, han handlet mer eller mindre i panikk i situasjonen som oppsto, sier Danielsen.

Handlet i panikk

Ifølge advokaten ble Schmidt simpelthen vettskremt.

– Det kom en svær politimann løpende mot bilen hans utstyrt med et slagvåpen – samtidig som han brølte høyt. At han senere havnet under hjulene til Schmidt må ses på som et uhell. Dessuten hadde politimannen glatte joggesko på seg, sier Danielsen til iTromsø.

Enig i deler av dommen

Den mindre alvorlige delen av tiltalen – at Schmidt nektet å stanse på signal fra politiet – blir ikke tilbakevist.

– Den delen av dommen er vi enige i, sier Danielsen.

Mange har tatt kontakt med Schmidt og vist han støtte i saken for måten han har handlet på, og mente at politiet opptrådte unødvendig aggressivt.

Schmidt forteller at han på senhøsten igjen tok med moren på kjøretur, og tok henne med hjem uten tillatelse fra Kroken sykehjem, hvor hun var innlagt.

– Da politiet kom på døra ville de ikke høre på hva jeg hadde å si, og de ville ikke svare på noen av spørsmålene mine.

Håper på frifinnelse

Schmidts 91 år gamle mor døde tidligere i år.

– Jeg frykter at denne hendelsen gikk hardt inn på henne, sier han.

Han håper en ny runde i rettsvesenet vil frifinne han.

– Jeg legger ikke inn årene ennå, sier han.

Politiadvokat Linn Eidissen har ikke lest ankeskriften ennå, og har heller ikke et ønske om å uttale seg om Schmidts påstander.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det han sier eller denne saken, sier hun til iTromsø.

knust rute: Da politiet stoppet Schmidt knuste de ruta på bilen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø