6. februar er offisiell flaggdag, men ikke en høytidsdag der man får fri fra jobb og skole.

Tidligere har både avisa VG og partiene SV og MDG tatt til orde for at 6. februar bør likestilles med 17. mai.

Ved Universitetet i Tromsø har de siden 2022 innført undervisningsfri dag for studentene på 6. februar.

Bør Samenes nasjonaldag bli en høytidsdag?

BLANDETE FØLELSER: Runar Myrnes Balto mener man bør tenke seg godt om dersom 6. februar skal bli en fridag. Foto: Frank Lande

Runar Myrnes Balto, sametingsråd (NSR):

– Jeg vil svare både ja og nei. Ideen og målet om å gjøre 6. februar til en høytidsdag er god, men er man klar for det? Hele poenget med nasjonaldagen er at samene skal få feire dagen. På den andre siden er det også en viktig dag for at befolkningen som helhet skal ha fokus på samisk kultur og historie. Vi ser hvor viktig skolene og barnehagene er. Det er også flere arbeidsplasser som markerer dagen. Spørsmålet er hva som vil skje hvis man har fri og det er ingen på skolen og ingen har laget et opplegg? Ville alle da ha feiret dagen? Jeg har en mistanke om at flere hadde brukt dagen til å ta langhelg og stikke til fjells.

Ideen om å gjøre 6. februar til høytidsdag er veldig god, og så er det flere faktorer som gjør at man må tenke nøye over det. Jeg ønsker velkommen en utredning som går i dybden på de ulike sidene. Jeg håper og ønsker at alle markerer dagen.

POSITIV: Sigbjørn Skåden ser gjerne at 6. februar får en høyere status. Foto: Ronald Johansen

Sigbjørn Skåden, forfatter:

– Det kunne godt ha vært en nasjonal høytidsdag på lik linje med 17. mai. Det kunne vært veldig fint. For samiske familier ville de lettere kunne delta i barnas nasjonaldagsfeiring uten at det går på akkord med jobb. For den samiske befolkningen ville det betydd mye.

Det ville vært et stort nasjonalt signal. Det vil heve statusen og symbolverdien til nasjonaldagen betraktelig.

TILBAKEHOLDEN: Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen. Foto: Kjetil Rydland

Dag Rune Olsen, rektor UiT:

– Vi har undervisningsfri den 6. februar, og begrunnelsen til det er at folk skal få lov til å ta del i de arrangementene som finner sted og være med å feire dagen. Vi har vært tilbakeholden til full fri denne dagen i frykt for at folk ikke bryr seg, og heller drar til fjells.

– Det oppfordres ikke til ordinær undervisning, men at folk heller tar del i det som foregår, for alle sammen trenger mer kunnskap om samiske forhold. Jeg mener det ikke skal bli en ny hyttefridag.

FOR FRIDAG: Forsker ved UiT, Ande Somby er positiv til at den 6. februar bør bli en fridag. Foto: Tor Farstad

Ande Somby, forsker:

– Jeg mener at det bør bli det. Det er en høytidsdag og det ville gitt hele landet et lite tenkerom om den samiske tilstedeværelsen i det norske samfunnet. Det er en fin måte å markere dette på. Ville vært en godvilje over samene og den norske befolkningen, slik at det blir gjort tanker om det samisk-norske samfunnet. Det hadde vært flott for folk i nåtiden, men også i fremtiden.

JA, MEN NEI: Anne Berit Figenschau mener at 6. Februar ikke bør bli en fridag. Foto: Ronald Johansen

Anne Berit Figenschau, Høyre-politiker:

– Det er jo en høytidsdag, men nei ikke slik at det skal bli fridag. Norge har nok av høytidsdager, men jeg skal selvfølgelig være med å feire nasjonaldagen fra morgen til ettermiddag.

BEGGE FUNKER: Magne Mortensen mener både fri og ikke fri funker. Foto: Andreas Almli

Magne Mortensen

– Det er ikke noe i veien for at det kan bli en fridag, det mener i alle fall jeg. Jeg tror det kan være en fin måte å samle folk i gatene. Jeg forstår at folk kan velge å se på det som en inneklemt dag, men jeg syns ikke det skal bli et tema for om det skal bli en fridag eller ikke.

– For meg funker fri og ikke fri.

ENIGE: Ingrid og Ivar Ingebrigtsen. Foto: Andreas Almli

Ivar og Ingrid Ingebrigtsen

– Jeg har ikke så mye meninger om saken, annet enn at jeg syns det er innafor. Alle burde bli hørt og samenes nasjonaldag er like viktig som 17. mai er for oss, sier Ivar.

– Jeg er veldig enig. Om fridagen blir brukt som en hyttefridag, kan man se likheter med hvordan 17. mai blir brukt, det har jo blitt en fylledag for mange. Jeg syns ikke det skal være en stopper for om det skal være en høytidsdag, sier Ingrid.

BØR MARKERES SKIKKELIG: Steinar Strimp mener samenes nasjonalfeiring er på lik linje med den norske nasjonalfeiringen Foto: Vithushan Packiyarajah

Steinar Strimp:

-Ja, jeg er same selv og samene var jo her først, og det bør absolutt løftes opp og markeres skikkelig på en fridag. På samme måte som 17. mai.