Det er gjennom Politiforum de to politibetjentene står frem. Begge velger å være anonyme.

Betjentene fikk melding like før midnatt den 8. desember 2022 at det var behov for bistand til helsevesenet umiddelbart i Lavangen.

Det er bonden selv, Hans Arne Nystad, som har kontaktet Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK), hvorpå AMK har bedt politiet om bistand.

Ser hjullasteren i bevegelse

Ved ankomst Nystads gård ser de etter aktivitet i huset. De blir umiddelbart oppmerksom på hjullasteren som står med motoren i gang og er i bevegelse.

Politibetjenten ser at hjullasteren har satt gaflene rett ut i lufta, og at han vender fronten mot dem. Så setter han fart.

De ser den 20 tonn tunge hjullasteren komme mot dem, med gaflene i en høyde de anslår vil treffe dem i brystet.

Den mannlige betjenten kaster seg ut av bilen mens den kvinnelige betjenten, som er sjåfør, forsøker å rygge unna.

Med bilen i bevegelse ramler han på det isete underlaget. Han tenker at «nå dør jeg», ifølge Politiforum.

DØD: Hans Arne Nystad (49) tilkalte selv Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK). Han omkom av ett eller flere av skuddene som ble avfyrt mot ham av den mannlige politibetjenten. Foto: Privat

«Hvordan er det å bli spiddet»

Han kommer seg imidlertid opp, trekker pistolen og løper bakover. Når han snur seg har hjullasteren truffet politibilen. Han avfyrer det første skuddet.

Den kvinnelig betjenten rakk å tenke det samme like før hjullasteren traff; at hun ble å dø. Hun ser for seg hvordan gaflene blir å treffe kroppen hennes.

– Jeg tenker på hvordan det er å bli spiddet. Om det tar lang tid før jeg dør, uttaler hun til Politiforum.

Det isete underlaget gjør imidlertid at gaflene ikke går gjennom bilen, men i stedet skyver den sidelengs bortover før den til slutt velter.

– Da er min neste frykt at han bare skal kjøre over meg og bruke alle tonnene til å rett og slett mose bilen, uttaler den kvinnelige betjenten videre.

Deretter hører hun et nytt skudd falle, og alt blir stille.

Fra de kjører inn på gårdsplassen til alt er over, anslår politibetjentene at det tar ca. 20 sekunder.

«De midler som anvendes, må være nødvendige og stå i forhold til situasjonens alvor, tjenestehandlingens formål og omstendighetene for øvrig», heter det i politiloven §6.

I dette tilfellet mener de to at det var nødvendig. Ellers hadde de ikke overlevd. 18 eller 19 skudd ble avfyrt.

Fikk ikke snakke med hverandre

Da den mannlige betjenten ser politibilen er han overbevist om at hans kvinnelige kollega er spiddet og drept. Men han løper for å sjekke, og ser til sin lettelse at hun beveger seg, og han hjelper henne ut. Deretter løper han til hjullasteren og konstaterer at Nystad er død.

Politiforsterkninger er en time unna, og de to politibetjentene må sikre åstedet selv, holde folk unna og gjøre innledende undersøkelser. Via telefon fra operasjonssentralen er beskjeden at de to må snakke minst mulig med hverandre frem til de er avhørt.

Ambulansen ankommer åstedet etter en halvtime.

Kvelden etter skuddramaet blir de to betjentene avhørt. Deretter får de møte hverandre. Et møte de betegner som ekstremt godt, da de fikk gi hverandre en klem og for første gang snakke sammen om hendelsen de hadde vært gjennom. De var begge tydelige på at de ikke hadde forutsetninger til å løse oppdraget på annen måte.

Kun avfyrt flere skudd i Nokas-saken

Alle i Troms politidistrikt er på samme talegruppe på sambandet, og kan dermed overhøre hverandres oppdrag. Flere hadde fått med seg og hørt meldingen «skudd avfyrt» på sambandet. At de to betjentene havnet i en så dramatisk situasjon ble en vekker for mange.

Hendelsen fikk naturlig nok mye omtale i mediene. Bistandsadvokat John Christian Elden har spurt om det var nødvendig å avfyre så mange skudd.

Kun en gang tidligere i moderne tid, under Nokas-ranet i 2004, har politiet avfyrt så mange skudd under et oppdrag.

Hva som gikk gjennom hodet til den 49 år gamle bonden, er umulig å si, skriver Politiforum.

Naboer, slekt og sambygdinger beskriver hendelsen som uforståelig.