Sove ute i telt, lage bål, fiske og sanke bær – og finne veien over fjell og gjennom skog.

Høres det spennende ut?

Nå kan du – såframt du er mellom 14 og 17 år og bor i kommunene Tromsø, Lyngen, Karlsøy, Balsfjord og Storfjord – bli med på en tilrettelagt tur gjennom noen av de flotteste fjellområdene vi har her i nord.

Turen – eller «Villmarkscampen», som det hele kalles – vil gå fra Signaldalen i sørvest til Galggo ved finskegrensa i nordøst langs samme rute som Lars Monsen gikk i programmet «Monsen minutt for minutt» på NRK for noen år siden.

Fulltegnet i fjor

Det er andre gang turen blir arrangert i regi av Ishavskysten Friluftsråd, og i fjor ble turen helt fulltegnet. 20 turglade ungdommer gikk de cirka fem milene fra Rognli i Signaldalen til Galggo i Skibotndalen via Gappo- og Goldda-hyttene, samt Treriksrøysa.

I år håper arrangørene i friluftsrådet på en reprise, forteller Toril Skogheim, rådgiver i rådet.

20 PLASSER: Det gjelder å melde seg på før første juli, og det er de 20 første påmeldte som får lov å bli med. Bildet er fra fjorårets tur. Foto: Ishavskysten Friluftsråd

– I fjor samarbeidet vi med Midt-Troms Friluftsråd, og fikk påfyll av ungdommer derfra. I år arrangerer vi turen på egen hånd, men vi regner med at det blir fulltegnet også denne gangen, sier hun til iTromsø.

Turen vil vare i fem dager, med start 15. august. Ungdommene går om bord i buss i Tromsø mandag morgen, og blir hentet i Skobotndalen fem dager senere for hjemtransport.

I løpet av ferden vil ungdommene – og de fire turlederne – sove i telt fire netter, og overnatte én natt på Goldda-hytta midtveis.

Må være litt turvant

– Da vil det være mulighet til å tørke klær og annet om det skulle vise seg å regne, sier Skoglund.

DRØMMELANDSKAP: Fjellområdene mellom Signaldalen og Skibotndalen er blant de flotteste i hele landet. Nå kan turglade ungdommer bli med på friluftscamp. Foto: Ishavskysten Friluftsråd

Det stilles ingen direkte formkrav til ungdommene som ønsker å delta, men man må være litt vant til å ferdes og oppholde seg utendørs. Det er heller ingen krav om at man må være veltrent – dagsetappene vil være på maks en mil, og tempoet vil være tilpasset nivået på gruppa.

– I fjor gikk det veldig bra, og ungdommene som deltok var virkelig steinspreke. Men man må være villig til å bære sitt eget utstyr i tillegg til litt felles oppakning – vi vil stille med mat, primus og telt som vi må bære i lag og som vi må fordele på alle sammen, sier Skoglund.

Erfarne turledere

De voksne turlederne som skal lede ekspedisjonen har alle sammen lang fartstid som turfolk, og er i tillegg godt skolerte som turledere.

KUNNSKAPER: Man lærer seg å sove i telt, lage sin egen mat og en rekke andre turkunnskaper som kan være høvelige å ha. Foto: Ishavskysten Friluftsråd

– Det er folk som har kurs i alt fra førstehjelp og orientering, til overlevelseskunnskap i villmarka. Så ungdommene vil være godt ivaretatt, sier Skoglund.

Påmelding til turen vil skje etter «først til mølla-prinsippet» og det må skje via en link som man finner på friluftsrådets hjemmeside. Påmeldingsfrist er 1. juli, så det er ennå nesten en måned igjen å bestemme seg på.

Turen vil være gratis for alle deltakerne, sier hun videre. Det er et krav fra tursponsoren – Gjensidigestiftelsen – at det skal være kostnadsfritt.

– Vi dekker transport, mat og overnatting – det eneste ungdommene må stille med er eget vanlig turutstyr som sekk, sko og klær. Om man mangler noe av dette kan man låne utstyr fra eksempelvis Turbo på rådhuset, sier Skoglund.