Sommeren 2022: Pandemien nærmer seg slutten, nordmenn kan endelig legge ut på tur utenfor fedrelandet. Campingutstyr og kart over nasjonalparker og vestlandsveier pakkes bort. Oppsparte midler skal brennes i syden.

Sommeren 2023: Restene av oppsparte midler brukes på å betjene lån som nå har rente over fem prosent, på strømregning og på matvarer. Men litt var da til overs til syden, altså.

SSBs reisetall viser at nordmenn reiste 3,7 prosent mindre til utlandet i høysesongen, månedene juli, august og september.

2024 starter med høyere rente enn vi har sett på årevis, og den norske kronekursen er heller ikke å rope hurra for.

Færre dårlige fotballturer

Må nordmenn pakke frem norgesferie-utstyret fra boden i 2024?

Tja, mener Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i hovedorganisasjonen Virke.

– Vi så at det planlagte forbruker i sommerferien gikk ganske kraftig ned fra 2022. Da lå det på 42.000 kroner, i 2023 var det på 36.000 kroner. Men det er altså planlagt forbruk, sier Pettersen.

– Det medlemmene våre sier er at etterspørselen fortsatt har vært stor etter ferieturer, men at folk kanskje har valgt billigere alternativer som selvhushold eller all inclusive.

Virke legger frem prognoser for 2024 i starten av januar. Pettersen tør ikke å avsløre noen tall derfra ennå, i frykt for å bli «kvælt av analytikerne». Men om han må spå:

– Ovale weekends og dårlige fotballturer er gjerne det man kutter først, sier Pettersen, og legger til at han med «dårlige fotballturer» mener turene der folk selv kjøper billetter til dårlige kamper, utenom reiseoperatører.

Men han er altså ikke veldig bekymret for sommeren.

– Sommerferien er hellig for folk, der bruker man de pengene man har.

Usikkert marked

Hovedorganisasjonen NHO, som organiserer reisevirksomheter i Norge, ser lysere på den stusselige kronekursen.

Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad tror flere vil bli i Norge.

– Folk flest har fått dårligere råd. Undersøkelsene våre viser at det er utenlandsturene som ryker, men ferie skal vi jo ha, sier hun.

Habberstad påpeker at den svake kronen lokker til seg flere utenlandske turister.

– Færre reiser utenlands, mens flere turister kommer til Norge. I år ser det ut til å bli en god sesong for vinterdestinasjonene, fordi snøen og kulda kom tidlig, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

De norske vinterdestinasjonene fikk en tidlig start på sesongen, og venter seg godt med besøk både fra norske og utenlandske turister. Foto: Gunnar Lier/NTB

Hun påpeker at de norske reiselivsaktørene ikke nødvendigvis ser lyst på 2024, selv om utsiktene til flere norgesturister ser gode ut.

– Kostnadsbildet stjeler mye av lønnsomheten. Det norske markedet er veldig preget av dyrtiden, både hoteller og restauranter merker at folk holder igjen på pengebruken. Markedet er mer uforutsigbart, sier Habberstad.

Hun viser til at NHOs medlemsundersøkelse fra desember, hvor 3 av 10 reiselivsbedrifter vurderer egen markedsituasjon som dårlig.

– Det store flertallet venter seg mange gjester i året som kommer, men det er strekk i laget. I storbyene meldes det om stort trykk, så er det mer usikkerhet for en del distriktshotell.