Lenge har vi i redaksjonen forbannet de måsene som har hatt tilholdssted nede på Strandkanten like ved Coop Extra. De til tider så aggresive fuglene har gjort det umulig for sultne journalister å ta snarvegen bort til butikken for å kjøpe lunsj. I alle fall ikke uten å bli stupbombet med måseskit og det som verre er.

Mer enn én journalist har kommet illsint tilbake fra butikken og lagt ut i det vide og det brede om de "j**** fuglan som ikkje klare å lægge reiret sitt på et fornuftig sted!"

Urban trygghet

Og hvorfor er det egentlig slik at måsene hekker like ved veien?

- Måsen søker etter den tryggeste plassen, og så legger den reiret sitt der, forklarer forsker ved UiT Robert Barett, som har gjort flere studier på sjøfugler.

Han forklarer måsenes urbane hekkevaner med at de må ha tilgang på mat, samtidig som det må være langt unna folk og hunder. Da kan et hustak være perfekt. Problemene oppstår når ungene går ut av reiret og ned på bakken.

- Så langt har ikke evolusjonen kommet, humrer forskeren.

- Lærer måsene av tidligere erfaringer?

- Ja, på en måte. Dersom måsen ikke klarer å ale opp ungene sine på det stedet den har lagt reir, så velger den mest sannsynlig et annet sted året etter. Det ser vi ute på fuglefjellene.

Tunglært

Her på Strandkanten har ikke måsen lært noe som helst. Måsen gjorde akkurat samme bommert i år som i fjor, med samme uheldige utfall.

Og visst er det idioti å legge egg midt mellom biler og trafikk.

Men når en av måseungene går bort, så altfor tidlig, da er det likevel sorg.