For fire måneder siden kom Fota og Sorinel til Tromsø for å selge magasinet «Folk er folk». De to første månedene i byen bodde de i bilen sin på kaia i sentrum. Det var inntil Kirsti Skrèn og mannen Morten Skrèn i slutten av september kjørte en søndagstur gjennom sentrum og fikk øye på bilen de to bodde i, sammen med Fotas bestemor og Sorinels mor.

– Vi tenkte at det kanskje var folk som hadde kommet hit fra Romania, og bestemte oss for å spørre om de ville komme til oss for å ta en dusj og varme seg litt, forteller Skrèn.

Det ene førte til det andre, og etter en god prat tilbød ekteparet alle fire å flytte inn i kirkerommet i Den Frie Evangeliske Forsamling i Tromsdalen.

Vil hjem til jul

De fire rumenerne har dermed fått tilgang til både bad, kjøkken og ikke minst tak over hodet om natten.

– Vi setter enorm pris på hjelpen vi har fått. Det ble veldig kaldt å sove i bilen da høsten kom, forteller Fota.

22-åringen er gravid, og venter sitt andre barn til neste år. Hjemme i Romania har hun en sønn, som moren hennes tar vare på mens Fota og kjæresten er i Norge for å tjene penger.

– At vi fikk lov til å bo her har gjort dagene våre i Tromsø mye bedre. Her kan vi lage oss mat, og vi har madrasser å sove på, forteller Fota.

LES OGSÅ: Christine åpner snart en unik foodtruck (for abonnenter)

Skrèn roser sine rumenske gjester, og er glad for at hun og mannen valgte å invitere dem inn i kirken.

– Det er første gang vi har noen som sover her, men det er gjerne noe vi gjør igjen. Vi bor selv i andre etasje, og gjestene våre har full tillit hos oss. De er fantastiske mennesker, som vi kommer til å savne veldig når de drar, sier Skrèn.

Selve kirkerommet som de fire bor i, pusses opp i disse dager, og Sorinel bidrar gjerne med malingsrullen.

– Det betaler vi selvsagt for, understreker Skrèn.

– Jeg synes det er fint at vi på den måten kan bidra til at de kommer seg hjem til Romania til jul, legger hun til.

Parets høyeste ønske er nemlig å kunne reise tilbake til Romania før julaften. Men de trenger mer penger for å få det til.

– Jeg selger magasinet «Folk er folk» hver dag, og alt jeg tjener sparer vi til reisen, sier Fota.

Hun anslår at de trenger cirka 10.000 kroner for å kunne ta den lange kjøreturen hjem.

Fordommer

Det er imidlertid ikke så enkelt. Fota selger mellom ett og tre magasiner for dag. For hvert solgte magasin tjener hun 75 kroner. Kjæresten Sorinel konsentrerer seg om oppussingen, da han ikke snakker så godt engelsk.

– Veldig mange kjenner ikke til «Folk er folk», og mange tror at det er «bakmenn» som tar pengene vi tjener. Men «Folk er folk» er et magasin som lages av en ideell organisasjon, og alle pengene går til vår familie, forsikrer Fota.

LES OGSÅ: En ubehagelig bønn om hjelp (for abonnenter)

22-åringen forteller at hun er registrert hos Nav og ønsker seg arbeid, men at mulighetene er begrenset fordi hun ikke kan norsk.

– Dermed er magasinsalg den muligheten vi har. Selv om jeg bare får solgt noen få magasiner hver dag tjener jeg mer enn jeg kunne gjort hjemme. Der har jeg ingen sjans til å få meg jobb, forteller hun.

SELGERE: For å tjene penger selger det rumenske paret magasinet «Folk er folk». Foto: Renate Pettersen Foto: Renate Pettersen