- Vi er her fordi  Tromsø Jeger- og Fiskeforening (TJFF) truer med å anmelde Per Rein etter at han kuttet bommen her i går. Gutta på Skauen er avhengige av å komme seg forbi for å drive sitt arbeid i tur- og friluftslivsområdet, sier Wilfred Karlsen om agendaen for møtet.

Han er grunnlegger av Facebook-gruppen "Folkeaksjonen for et åpent Tromsdalen turområde" som hittil har fått over 500 følgere.

Viste sympati

Rundt 20-30 personer hadde torsdag kveld møtt opp ved sperrebommen for å vise sin sympati til Gutta på Skauen. Per Rein møtte selv opp som tilskuer under folkeaksjonen.

- Hver tirsdag og torsdag jobber vi her oppe frivillig og er avhengige av å komme oss gjennom bommen for å få med oss utstyr. Flere ganger har vi erfart at låsen har blitt skiftet ut og erstattet med en ny slik at vi ikke kan komme oss inn, forklarer Rein om bakgrunnen for gårsdagens hendelse.

- De har ikke lov til å stenge av området. Etter å ha kuttet fem låser på bommen i løpet av de siste 14 dagene ble jeg i går så forbannet at jeg rett og slett kuttet av bommen, legger han til.

- Vi vil bruke dalen

Jan Magnus Henriksen var blant de oppmøtte som ønsket å vise sin støtte.

- Vi er ikke her for å lage bråk og støy, det har det vært nok av. Men vi støtter Per og vi ønsker selvsagt også å bruke dalen. Vi vil ikke at dalen skal være avstengt slik den er nå. Vi bor her og vil selvfølgelig bruke dette turområdet, sier Henriksen som er turgåer og aktiv i folkeaksjonen.

Wilfred Karlsen mener kommunen ikke kan tillate at konflikten rundt området fortsetter.

- Skytterne oppfører seg som om de eier Tromsdalen. Men i dag har vi kommet hit for å vise vår støtte og ser ikke noe poeng i å gå forbi sperrebommen, sier Karlsen.

Sendte politipatrulje

Likevel skal noen av sympatisørene ha passert bommen sammen med andre turgåere, og gått inn på området.

Klokken 18.50 fikk politiet melding om at personer hadde nærmet seg skytebanen.

- De skal ha vært 200 meter unna, men forlot like etterpå. De var innenfor sikkerhetssonen og ble beskrevet som demonstranter. Vi anser skytingen som lovlig og sendte derfor en patrulje til stedet, men vi fant ingen der, sier operasjonsleder Lars Meland til iTromsø.

Stoppet skytingen

Skytebaneleder Wiggo Gamst forklarer at aksjonistene står fritt til å gjøre som de vil, men at Tromsø Jeger- og Fiskeforbund er opptatt av sikkerheten rundt skytebanen.

- De setter både seg selv og andre i fare ved å fjerne bommene og gå inn på området. Det kan være folk som ikke vet at det er farlig som da går inn på området.

Gamst forteller at det hele var udramatisk da aksjonistene oppholdt seg i nærheten av skytebanen.

- Vi stoppet skytingen og trakk folk ut av standplass. Deretter anmodet vi de som hadde satt seg ned om at de måtte trekke seg unna. De gjorde det, men kom tilbake igjen. Da anmodet vi dem på nytt - i en vennlig tone - og opplyste om at politiet ville bli tilkalt, sier skytebanelederen til iTromsø.

Han opplyser om at Tromsø Jeger- og Fiskeforbund ikke er opptatt av å skape konflikt, og påpeker at skytterne driver på lovlig vis og at det ikke er dem som har stengt veien.

- Vi ønsker jo også å flytte virksomheten og å kunne ta i bruk en annen lokalitet, legger Gamst til.

Noen av sympatisørene valgte å passere bommen sammen med andre turgåere, og tok seg dermed inn på området mens skytingen pågikk i Tromsdalen. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
Wilhelm Karlsen, grunnlegger av Facebook-gruppen "Folkeaksjonen for et åpent Tromsdalen turområde". Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen