– Vi har antatt ISS som leverandør av 25 prosent av renholdstjenesten i Tromsø, sier avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen til iTromsø.

Møtt med harme

Det var i februar i år at byrådet vedtok å konkurranseutsette 25 prosent av renholdet i kommunen. Vedtaket ble møtt med harme, både fra de ansatte i Fagrent og fra venstresiden i politikken. Sistnevnte mente det var uredelig av byrådet å gjennomføre «et siste stikk» like før valget – og anbudsrunden på seks uker var ikke over før etter valget 14. september.

– Det ble avgjort i vinter at vi skulle konkurranse utsette disse tjenestene. Vi sparer 6,7 millioner kroner på å konkurranseutsette bare 25 prosent av det kommunale renholdet, og det ville vært uansvarlig å ikke gjøre slike besparelser når kommunen har økonomiske utfordringer, mener Hilmarsen.

Sparer millioner

Etter å ha mottatt tre anbud fra private firma ble kun anbudet fra ISS vurdert. Konkurranseutsettingen innebærer at private vil overta jobbene til mange av renholderne i Fagrent, kommunens egen renholdsenhet.

– Jeg er glad for at vi kan bruke privat næringsliv til å utføre kommunale tjenester. Vi kan spare opp mot 20 millioner kroner i året ved å konkurranseutsette hele renholdet, sier Hilmarsen.

Arbeiderpartiet er blant partiene som ikke ønsker å privatisere renholdstjenesten i kommunen. Kristin Røymo (Ap) har blant annet koblet inn Fylkesmannen i saken for å teste lovligheten av byrådets vedtak om konkurranseutsetting.