I de opprinnelige planene til direktør Christian Ringnes i Eiendomsspar og direktør Harald Bredrup i Mack var det et stort hotell og en park fra kunstforeningen og ut i Tromsøysundet. Det blir det ikke noe av.

Vil skape liv

– Det er en attraktiv tomt, men vi jobber ikke lenger aktivt med hotell, som en del av planen. Kommunen ønsker ikke utvide parken til Tromsø Kunstforening og planene med overbygg på Strandveien er dermed skrinlagt. Vi tenker fortsatt å lage en park på vår egen tomt, men den blir ikke så stor og fin som den kunne blitt med de opprinnelige planene, sier prosjektleder Sigurd Stray i Eiendomsspar AS.

- Vil pirre innbyggerne

Nå satses det i stedet for fullt på handels – og opplevelsessenter i to etasjer i de gamle Mack-lokalene samt et tilhørende nybygg på nedsiden av Strandveien. Selv om mye er på planstadiet fortsatt, kan prosjektlederen lette litt på sløret.

— Jeg vil ikke røpe for mye, men det er snakk om en totalpakke som vi håper vil skape begeistring og pirre innbyggerne i Tromsø. Vi tenker oss et opplevelsessenter som blant annet spiller på kunst, utendørsaktiviteter og for eksempel store klatrevegger over flere etasjer. Med blant annet Kunstakademiet, studenthuset Driv og Døgnvill som leietakere i Mack-kvartalet tenker vi oss også at de kan backe opp rundt opplevelsene og skape mye liv.

Levedyktig prosjekt

I oktober sendte Eiendomsspar sitt reguleringsforslag til kommunen, med innspill om blant annet hvordan trafikksituasjonen kan løses. Nå har kommunen presentert sin trafikkløsning i forbindelse med Mack-planene:

* Ingen adkomst til parkeringsanlegg fra Hjalmar Johansens gate

* Lyskryss erstatter planlagt rundkjøring

* Adkomst til kjøpesenter med bil skal bare skje fra Sentrumstangenten

* Maks ti p-plasser på østsiden av Strandveien

– Kommunen ønsker en annen løsning enn det vi mener er kommet fram gjennom resultatene av konsekvensutredningen. Vi tror rundkjøring er det riktige, basert på estimert vekst og god trafikkavvikling på Strandveien. Vi har flyttet parkeringen under handelssenteret, sier Stray.

Vil begeistre

Eiendomsspar har jobbet i over tre år med Mack-kvartalet, og håper at når sjakk-OL er over i august neste år og reguleringsplanene forhåpentligvis er godkjent, kan starte byggingen.

– Det er et stort og komplekst prosjekt. Vi ønsker å spille på lag med naboer og kommunen for å få et levedyktig prosjekt, på konkurransedyktige betingelser, som kan begeistre alle som bor eller kommer til Tromsø på besøk. Da er også tilgjengelighet for de besøkende en kritisk faktor. Det er meget vanskelig å få til alle disse kostbare planene uten mulighet til adkomst for gående og bilister fra både Hjalmar Johansens gate og Peder Hansens gate, i tillegg til fjellanlegget, sier Sigurd Stray.