– Vi mener det beste er å drive holdningsskapende arbeid og påvirkning. Gjensidige jobber aktivt medskadeforebygging, vår jobb er å gjøre folk mest mulig oppmerksomme på konsekvensene av de valg de tar, men til syvende og sist tar hver og en sitt eget valg, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Nylig oppfordret byens buss- og taxisjåfører til bedre refleksbruk i Tromsø.

Mange positive

Sist uke presenterte Sparebanken1 og Trygg Trafikk en undersøkelse som viser at 81 prosent av befolkningen over 18 år er positive til at reflekspåbud for forgjengere i mørket.

– Nå håper vi politikerne tar disse signalene på alvor. Vi kan redusere antall omkomne og hardt skadde med et enkelt og billig virkemiddel, sa direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk i en pressemelding da.

De viser til at 533 fotgjengere er blitt drept eller hardt skadet i trafikken de siste fem årene, og at 35 prosent av ulykkene ifølge Transportøkonomisk institutt skjer med gående i mørket. Bare fem prosent av fotgjengerne som blir utsatt for ulykker, bruker refleks, opplyser Trygg Trafikk.

Ifølge en statistikk utarbeidet av Trygg Trafikk er det som regel bestemor som blir påkjørt.

– Hjelper ikke

Gjensidige syns det er positivt at mange er opptatt av refleksbruk, og forsikringsselskapet mener det er et alvorlig tema. De stiller likevel spørsmål ved hvorfor ikke alle som er positive til et påbud, bruker refleks i dag, og henviser til at bruken bare ligger på anslagsvis 30 prosent.

Politiet i Tromsø har tidligere vært ute å klaget på at for få fotgjengere bruker refleks!

– Vi må passe på at vi ikke blir så smalsynte at vi i enhver sak roper hurra for ethvert forbud og påbud. Det kan bli litt utvannet. Det viktigste er å få opp bruken av det, og da tror vi i denne saken at et påbud ikke vil hjelpe stort, sier Aani Rysstad.

Selskapet mener det er folks holdninger, og ikke lovens bokstav, som kan sørge for at det blir færre ulykker der mangel på refleks spiller inn.

– Hadde vi trodd at et påbud kunne bidratt til færre ulykker, hadde vi selvfølgelig vært for det. Men det tror vi ikke i praksis, sier informasjonssjefen.