Tromsdalen: iTromsø har tidligere skrevet om Nova-eiendommen i Tromsdalen som til tider opplever slamlekkasjer i butikkene. Nå viser det seg at beboerne i området opplever det samme – og kommunen har ikke tenkt å gjøre noe som helst med problemet.

– Det har skjedd syv ganger siden februar 2013. En gang fløt det én meter oppover veggene i kjelleren, men vanligvis kommer det ikke høyere enn en halvmeter. Men jeg mener jo at det er høyt nok, sier beboer Ketil Lenert.

Beboeren forteller at slammet siger ut fra flere sluker på kjellergulvet, og at det pleier å skje når det har regnet mye over en lengre periode.

– Det er en pumpestasjon like i nærheten her som i utgangspunktet skal ta unna vannet når det regner mye. Men det er tydelig at rørsystemet ikke er godt nok. Det ble en ny oversvømmelse på lørdagen, og da kunne vi stå og se på at kumlokket nedenfor huset lå og danset, forteller han.

Les også: Kloakk fyller Nova-lokalene

Stinker

Lenert sier videre at det blir en forferdelig lukt når det hender. Verst er det for dem som bor i første etasje, men også Lenert, som selv bor i andre etasje, opplever en forferdelig stank når kjelleren oversvømmes.

– Det er veldig kjedelig at det skal være sånn. Det verste av alt er at kommunen ikke tar ansvar for dette. De sier bare slukene i kjelleren ligger for lavt over havnivået, og at det derfor er vårt eget ansvar, sier Lenert oppgitt.

Les også: Frykter skader på fylkeshuset

Ikke ansvarlig

Driftsingeniør for avløpsbehandling i kommunen, Kjell Christian Røshol, sier kommunens utgangspunkt er noe som kalles kote fire. Dette er en retningslinje som tilsier at konstruksjoner som befinner seg under fire meter over havnivå ikke faller innenfor kommunens ansvarsområde.

– Det er ikke alt som er kommunens ansvar når det kommer til slike saker. Vi har vedtekter som tilsier at alt under fire meter er boligeiers eget ansvar, og da forholder vi oss til det, fastslår driftsingeniøren.

Les også: Flere husstander har mistet vannet

Vil ikke gjøre noe

Han hevder videre at det vil være uaktuelt for kommunen å gjøre noe mer i denne saken med tanke på hvor saken står i dag.

– Når kjelleren ligger så lavt som den gjør er det ingenting vi kan gjøre. Vi har vært flere runder der borte og målt inn, og har fattet vår konklusjon på bakgrunn av det, sier Røshol.

Ødelagt etasje

Også andre beboere i området har blitt plaget av problemene med slam som siger ut av slukene.

– Vi var bortreist på hytta i fjor høst, og da vi kom tilbake var hele første etasje oversvømt av slam. Etter dette måtte vi flytte ut fra huset i flere måneder mens det ble reparert. Heldigvis dekte forsikringsselskapet skaden, og vi opplevde aldri noe lignende igjen. Men det er jo veldig synd for dem som fortsatt sliter med dette i nabohuset, sier Trine Lise Rønne, tidligere beboer i Alfred Hansens veg 1.

Flere hundre tusen

Ifølge Lenert har forsikringsselskapet rådet beboerne i Alfred Hansens veg 2 til å få anlagt en avløpskum på nedsiden av huset. Dette vil imidlertid påbeløpe kostnader på opptil flere hundre tusen kroner.

– Det synes jeg blir for dumt. Der er møkk som flyter opp fra kommunale rør og inn i kjelleren. Jeg mener kommunen bedriver ansvarsfraskrivelse. Det er jo kommunen som skal være der for oss, ikke vi som skal være der for kommunen, avslutter Tromsdalsmannen.