Det er dansekunstneren Liv Hanne Haugen som står ansvarlig for idé og konsept bak forestillingen.

Hun forteller om den skjellsettende opplevelsen da hun som barn oppdaget sin tante Helga i klesskapet mens hun spiste kake.

– Som dansestudent telte jeg tyggene som ledd i evige slankekurer. Som voksen la jeg merke til hvordan min venn Didier slukte maten. Selv måtte jeg, på grunn av mageproblemer, dra på tyggekurs i Tyskland. Jeg er alltid den siste som forlater matbordet. Jeg tygger mye, men det er svært individuelt hvordan vi tygger maten vi spiser, sier Liv Hanne Haugen.

Kveldsmåltid og dans

"Tygg!" presenteres i kafeen Smørkringla på Smørtorget (i Austadbygget).

Der serveres det både et sanselig kveldsmåltid, og fordøyelig dans.

Liv Hanne Haugen har i forestillingen med seg danserne Anne Katrine Haugen og Silje Solheim Johnsen, samt ernæringsfysiologen og forfatteren Vibeke Thorp.

Med på laget er også Emmas Drømmekjøkken, Dragøy og Mydland, som bidrar med smaker.

Erik Stifjell har laga musikken og Hilde Korseth står for videoarbeidene som inngår i forestillingen.

– God helse starter med en godt fordøyende tarm, og utgangspunktet for en god fordøyende tarm er at vi tygger godt. Tyggingen er viljestyrt, mens fordøyelsen er automatisk, sier Vibeke Thorp.

Fordøye dans

Liv Hanne Haugen håper at de gjennom forestillingen kan trekke mer oppmerksomhet til maten og hvordan vi spiser den.

– Bedre tygging gir også bedre smak, legger ernæringsfysiologen støttende til og lover publikum både salt og søtt, surt og bittert samt den femte smaken — umami.

– Og det er ikke bare fra bordet vi byr på ulike smaker. Silje skal for eksempel danse surt, sier Liv Hanne Haugen og minner om at også dansen skal fordøyes.

"Tygg!", som også markerer at Haugen Produksjoner i år fyller 10 år, presenteres torsdag, fredag, lørdag og søndag med 40 publikummere på hver forestilling.