iTromsø har tidligere omtalt hvordan konflikter har oppstått mellom ulike brukere av lysløypene på Tromsøya, i møtet mellom gående og skiløpende. Men nå som gåsonen er ferdig tråkket og er blitt bredere, skal alle få bedre plass i løypa.

– Nå er gåsonen satt skikkelig, og fungerer. Gåsonen mellom Prestvannet og Skibrua er en tilrettelegging for dem som ønsker å gå og sykle langs lysløypa vinterstid, sier prosjektleder i Tromsømarkaprosjektet Henrik Romsaas.

Maskineriet i gang

Etter de store snøfallene i det siste er tråkkingen av skiløypene nå i full gang, både på Kvaløya, Tromsøya, i Tromsdalen og i Kroken.

Og i traseen forbi Prestvannet skole er det maskintråkket skiløype for første gang.

– Da slipper folk å grynne i snøen, og flere kan bruke turveiene til fots og på ski. Bydrift vil tråkke her nå og da utfra kapasitet, sier Romsaas.

Prosjektlederen ser at aktiviteten i løypa tar seg opp om dagen.

– Telleren ved Charlottenlundkrysset viser god aktivitet, sier han.

– Kunne vært bredere

Onsdag formiddag var Kvamstykket barnehage på tur på Charlottenlund. Støttepedagog Anne-Mai Petersen syns sonen er blitt bedre og fungerer greit når man bare går én eller to voksne der, men merker at den blir litt knapp når man er flere.

– Gåsonen er blitt bredere enn den var, og det er kjempebra, men den kan godt bli enda litt bredere når vi kommer gående med unger og sånn. Når det blir mange skigåere, kan det fort bli konflikt med staver og unger når man er flere som går i bredden. Det hadde vært helt ideelt med 30-40 centimeter til, for alle, både skigåerne og for dem som går på bena, sier Petersen.

– Erfaringen fra sist vinter er at en regelmessig tråkket gåsone på 1,5 meter er nok. Her er det en avveining mellom tid og ressurser brukt på tråkking og nok bredde til klassiskspor og skøytesone, mener Romsaas.

- KUNNE VÆRT BREDERE: Anne-Mai Petersen i Kvamstykket barnehage ser at 30-40 centimeter ekstra i gåsonen kunne gjort det enklere å gå tur i løypa når man er flere. Foto: Harald Stavseth Foto: HARALD STAVSETH