– Det er tradisjonelt sett roligere på sommertid, i den forstand at det kommer inn færre anmeldte forhold, sier Lene Fabek, fungerende seksjonsleder i politiets etterforskningsseksjon.

– Slik har det også vært hittil i sommer, fortsetter hun.

Hun har imidlertid ikke mulighet til å finne tall på dette, og uttaler seg på generelt grunnlag, men ser positivt på nedgangen.

– Dette er jo selvsagt svært kjærkomment for oss, da vi jo til enhver tid har stort sett halve styrken på ferie, vi også, sier hun.

Lav bemanning ingen betydning

Politiet anmelder ofte forhold selv. Fabek tror imidlertid ikke at lav bemanning kan være en årsak til at de får inn færre anmeldelser på sommeren.

– Nei, ikke i veldig stor grad, det tror jeg ikke. Vi har jo uansett patruljer ute på hjul. De oppretter de sakene som bør opprettes. Vi lar ikke være å opprette sak på grunn av at vi har lav bemanning, sier hun.

– Jeg tror det har veldig liten betydning, om noen i det hele tatt, utdyper hun.

Mindre fangsttilfang: Mye av nedgangen skyldes nok et mindre sakstilfang, som følge av ferieavvikling, ifølge fungerende seksjonsleder for etterforskningsseksjonen, Lene Fabek.

Ferieavvikling

Ferieavvikling er hovedgrunnen til at antall anmeldelser til politiet om sommeren synker, ikke nødvendigvis at det skjer mindre kriminalitet.

– Folk er på ferie. Unger er på ferie fra skoler og barnehager. Det er rolig på alle områder.

Tilfanget av dem som melder inn saker er derfor mindre enn resten av året.

– Sakstilfanget er mindre, for dem som melder er på ferie.

Ikke bare privatpersoner, men offentlige instanser melder ofte inn saker.

– Kommuner melder inn saker innimellom, de er også på ferie. Det er generelt sett mindre aktivitet på sommeren i offentlige instanser, og andre plasser, sier hun.

Færre anmeldelser om vold mot barn

Det er en type saker, spesielt, som opplever en nedgang i antall anmeldelser om sommeren.

– På generell basis kan vi si at når det gjelder saker som dreier seg om vold og overgrep mot barn, så er det en tydelig nedgang av disse hver sommer, så også i år, sier Fabek.

Årsaken er, er her også, at flere av de institusjonene som står for størsteparten av disse anmeldelsene avvikler sommerferie.

– Skole, barnehager, helsesøstre og så videre, er de som i hovedsak produserer disse meldingene, enten direkte til oss eller til barnevernet. De er også på ferie.

Denne nedgangen vil, dessverre, ikke holde seg.

– Vi vet at antallet på disse sakene vil ta seg opp igjen i september/oktober.