Det var en gang en regjering som ville overraske kronprinsparet på en felles feiring av deres 50-årsdag.

Festen for kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit ble holdt i bakgården på Slottet i august, der paret hadde sagt at de ønsket en feiring som ikke var helt «slottsk».

Det ble en historisk feiring, ifølge dronning Sonja, og et av de største innslagene var en overraskelse fra regjeringen: en minikonsert med Dagny, en artist med braksuksess både hjemme og internasjonalt.

Regningen for det musikalske innslaget var det Utenriksdepartementet som tok, og den kom på 475.000 kroner. Det viser kontrakten og regningene som VG har fått innsyn i.

20 minutter opptreden

Dagny spilte både nedstrippet pop og sang «Hurra for deg», med hopp og sprett og spring.

Produksjonsselskapet D3 sto for utstyr og teknikere, planlegging og gjennomføring. Deres andel av totalen var 300.000 kroner.

De øvrige 175.000 kroner gikk til artisten og musikerne hun opptrer sammen med. Dette dekker alt av forberedelser i tillegg til opptreden.

Ifølge kontrakten skulle de holde et musikalsk innslag i 20 minutter.

– En viktig del av gaven var at alle som ønsket det kunne oppleve konserten gjennom overføring på TV og nett, skriver Per Anders Nilsen i en uttalelse til VG.

Regjeringen har ikke hatt andre utgifter til bakgårdsfesten på Slottet, ut over denne gaven, ifølge Nilsen.

VG har også spurt Slottet hva hele festen til ære for kronprinsparet kostet, men ikke fått et utfyllende svar.

– Kostnadstallene vil bli klare etter at regnskapet for tredje kvartal er ferdigstilt, skriver kommunikasjonsrådgiver Sara Svanemyr i en e-post.

Management: - Under markedsverdi for Dagny

Ifølge artistens team har de lagt seg på et lavere prisnivå enn vanlig.

– Det er under markedsverdi for Dagny, men hun ville være med på feiringen og så det som sitt bidrag til kronprinsparets store dag, svarer hennes agent Martin Nielsen i Live Nation.

Dagny holdt også konsert på Arbeiderpartiets landsmøte i mai. Det må ha falt i smak hos statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som kunne overrekke overraskelsen til kronprinsparet.

– Kultur har betydd mye i deres liv. Og dere har betydd mye for norsk kulturliv, sa Støre før han avslørte at hemmeligheten var en konsert.

– En internasjonal stjerne fra Tromsø, la Støre til før opptredenen.

Artisten er også blant landets mest innbringende.

FORHÅNDSGODKJENT: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterte gaven på vegne av regjeringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB