Fremstr er et trainee-program som Næringsforeningen i Tromsøregionen står bak, med mål om å være en pådriver for å rekruttere unge nyutdannede med bærekraftskompetanse til Tromsøregionen.

Fremstr lanserte trainee-prosjektet i august 2022, da 10 nyutdannede ble ansatt som trainee i ulike virksomheter i regionen, både i privat og offentlig sektor. En trainee-periode varer i ett år, og det første kullet er nå halvveis inn i perioden. 15 nye stillinger er utlyst for 2023.

iTromsø tok turen til Troms Kraft og pratet med Ola Wang Ørjavik (25) fra Tromsø, som er nyutdannet sivilingeniør ansatt i trainee-stilling.

– Jeg er veldig fornøyd, og føler jeg er blitt tatt inn i varmen ved å få delta på prosjekter som er veldig lærerike for meg som er nyutdannet. Jeg har studert energi, klima og miljø ved UiT, og det vi jobber med her er veldig tett knyttet til det jeg gjorde på studiet, sier han.

Se en oversikt over utlyste trainee-stillinger for 2023 lenger ned i artikkelen

– En gylden mulighet

På spørsmål om trainee-stillingen hos Troms Kraft var avgjørende for at Ørjavik ble værende i Nord-Norge etter endt utdanning, svarer han:

– Jeg var inne på tanken om å flytte sørover. Det er ekstremt viktig at det er attraktive og interessante arbeidsplasser lokalt for å holde på dyktige folk, så det er klart det var en stor pådriver for min del.

– Gjennom trainee-stillingen har jeg fått en sentral rolle, som gjør at jeg får litt eierskap og har lyst å fortsette her. Det er viktig at man som nyansatt blir inkludert, og ikke tilsidesatt. Da er det lett at man ser seg rundt om noe annet. Ungdommen trenger også å få ansvar og bli utfordret, sier Ørjavik, og legger til:

– Tromsø er en storby som tilbyr alt vi trenger, så man trenger ikke å flytte sørover.

Ørjavik oppfordrer nyutdannede med kompetanse innen bærekraft til å søke på trainee-stillingene for 2023.

-Trainee-programmet er en gylden mulighet, og programmet legger opp til at man får knytte nettverk med andre nyutdannede slik at man får etablert et yngre miljø i startfasen, sier sivilingeniøren.

Faglige og sosiale trainee-samlinger 

Tromsømannen har et nært samarbeid med Fremstr, og opplever trainee-prosjektet som veldig positivt, spesielt at det månedlig arrangeres trainee-samlinger der hele trainee-kullet møtes.

– Trainee-samlinger er faglige og sosiale samlinger, der vi blir utfordret med problemstillinger rundt bærekraft som vi diskuterer innad i gruppa, forteller Ørjavik.

Til tross for at det første kullet med trainees alle har kompetanse innen bærekraft, har de ulike utdannelser og er ansatt i forskjellige offentlige og private virksomheter. Trainee-stillingene varierer fra bærekrafts-rådgivere i Tromsø kommune og kommunikasjonsrådgiver i Karlsøy kommune, til bærekraftstrainees i Sparebank1 Nord-Norge og Norges arktiske studentsamskipnad, for å nevne noen.

– Overordnet er det mange av de samme problemstillingene vi står overfor, selv om vi har ulik utdanningsbakgrunn. Jeg synes også det er veldig fint at vi kan gi hverandre innspill på tvers av offentlig og privat sektor og utdanning, sier sivilingeniøren, og fortsetter:

– Ved trainee-samlingene opprettholder man fortsatt et yngre miljø, samtidig som man kan høste erfaringer fra dem som er etablert her på huset.

Mulighet for fast ansettelse

Konserndirektør for marked og teknologi i Troms Kraft, Erling Dalberg, sier til iTromsø at det har vært viktig for bedriften å være med på samarbeidsprosjektet med Fremstr, og at samarbeidet fungerer veldig bra.

– De gjør en supergod jobb der både trainee og bedriften blir fulgt opp. Vi ser at etterspørsel etter kompetanse strammer seg til, og at rekruttering blir viktigere. Måten dette gjøres på med trainee-prosjektet opplever vi som veldig positivt, sier Dalberg.

– Det virker som at mange som går inn i trainee-roller får videre jobb. Prosjektet er en fin måte for trainee og arbeidsgiver, å finne ut om man passer sammen. Yngre mennesker som kommer rett fra skolebenken, og har relativt lite arbeidserfaring, får bygd erfaring og utvikles gjennom trainee-programmet. Vi følger med på utviklingen og vurderer om vi skal ansette permanent, sier han.

Konserndirektøren legger ikke skjul på at han er fornøyd med Ørjavik og den jobben han gjør.

– Det er vanskelig å ikke være fornøyd med ham, for å si det sånn. Han er en «likandes kar» som passer godt inn i arbeidsmiljøet vårt her. Han lærer veldig fort, og tar oppgaver og ansvar på strak arm, sier Dalberg, og legger til:

– Han gjør et veldig godt inntrykk, så man skal ikke sett bort ifra at han blir fast ansatt i Troms Kraft, sier han.

Prosjektleder for traineeprogrammet til Fremstr, Emilie Isaksen, sier til iTromsø at hun har inntrykk av at trainee-ansettelser kan føre til fast ansettelse.

– Det er jo fast ansettelse som er intensjonen de fleste har. Trainee-programmet er en fin måte for både trainee og arbeidsgiver å teste ut kompetanse og finne ut om man er en god «match», sier Isaksen og legger til:

– De fleste trainee er ganske ettertraktet, så de som eventuelt ikke skulle få videre ansettelse i samme virksomhet, vil likevel være populære i arbeidsmarkedet. Om de ikke blir i akkurat den bedriften, håper jeg at de blir i regionen.

– Mer åpne for nye muligheter

Prosjektlederen synes det har vært artig å bli kjent med de unge nyutdannede, og opplever de som et frisk pust i prosjektet.

– De får masse skryt fra arbeidsgiverne, og kommer inn med unge, nye perspektiver. De fleste har ikke vært i arbeidslivet i så mange år, slik at de er mer åpne for nye muligheter. Det passer bra med bærekraftsfeltet, der nyskaping er i fokus, sier Isaksen.

Hun mener at tiltaket med trainee-programmet trengs for å holde unge nyutdannede i nord, siden mange sliter med rekruttering til Tromsøregionen.

– Næringslivet trenger å sette bærekraft på dagsorden, også i regionen. Det er viktig for oss å vise unge som snart er ferdigutdannet, og er usikre på hvilke jobbmuligheter som finnes, at det er attraktive muligheter i nord.

De 15 trainee-stillingene for 2023 ble utlyst 1. februar og har allerede vekket interesse.

– Foreløpig har jeg fått inn 21 søknader, og det er nærmere 300 som har vist forhåndsinteresse, sier Isaksen til iTromsø.

Her er oversikt over trainee-stillingene som er utlyst.