Avdelingsdirektør for bymiljø i Tromsø kommune, Mette Mohåg, blir tydelig stresset da iTromsø ringer for å informere om hektisk måseaktivitet i veggene på Tromsø Kunstforening.

Det var gruppeleder i Tromsø Høyre, Vanja Terentieff, som sendte avisen en video hun tok tirsdag formiddag.

– Jeg telte over 20 krykkjer. Og så må vi regne med at det var minst like mange i lufta rundt bygget, forteller Terentieff til iTromsø.

Hun henviser til Jarle Heitmann (Ap), som spøkefullt har fått tittelen måsepolitisk talsmann, om at tiltak må iverksettes raskt dersom man skal få bukt med måseplagen i sentrum i år.

Skal ikke gjøre noe ulovlig

Fra sitt arbeidssted sør i sentrum ser hun at flere bygg allerede har iverksatt tiltak. Blant annet på Framsenteret er det satt opp plater i vinduskarmen som skråner slik at måsen ikke kan bygge rede der.

– Et enkelt og effektivt tiltak, sier Terentieff.

Men på Kunstforeninga, som er kommunalt bygg, har man ikke rukket å komme i gang med de fysiske tiltakene. Og nå kan det se ut som at krykkja har tatt innersvingen på kommunen. I hvert fall for inneværende sesong. Eller har den det?

Mohåg er faktisk usikker. For krykkja er rødlistet og det finnes regler som sier at det er ulovlig å fjerne reder.

– Vi skal ikke gjøre noe ulovlig, det er helt sikkert. Men nå må vi handle raskt. Det var planlagt å sette ut nettinger i veggene neste uke, så nå må vi være lynraske for å se om redebyggingen er i gang eller om fuglene bare oppholder seg der, sier hun.

ER DE I GANG?: Avdelingsdirektør for bymiljø i Tromsø kommune, Mette Mohåg, blir tydelig stresset da hun hører at det allerede er stor krykkje-aktivitet i veggene på Kunstforeninga. Foto: Christer Pedersen

Ingen «quick fix»

iTromsø ringer Jarle Heitmann.

– Snakker jeg med måsepolitisk talsmann?

– Det gjør du, og det er en veldig ettertraktet tittel jeg bærer med stolthet, svarer Heitmann.

– Tromsø Høyre mener det haster dersom kommunen skal få iverksatt tiltak som skal minske måseplagen i sentrum i år. Og det har de vel rett i?

– Ja, men det er dessverre ingen «quick fix». Tromsø Høyres forslag i fjor var jo å kaste p-piller i nebbet deres, men det har vi i Arbeiderpartiet skjønt ikke lar seg gjøre.

BER OM TILTAK: Gruppeleder i Tromsø Høyre, Vanja Terentieff, ber om at det snarlig iverksettes tiltak for å få bukt med måseplagen i sentrum. – Om det ikke skjer raskt, så er det for sent for i år, sier hun. Foto: iTromsø

– Tromsø kommune har en prosess gående der vi jobber for å finne en god og varig løsning. I dag bruker måsene sentrumsbygg som fuglefjell. Å bygge et kunstig fuglefjell er en av tingene som ses på, sier han.

– Hva med disse platene man setter i vinduskarmen, som Terentieff foreslår?

– De fungerer på noen bygg, men ikke på alle. Og det er i tillegg et byggteknisk spørsmål som jeg som politiker ikke kan svare på stående fot, svarer Arbeiderpartiets måsepolitiske talsmann og henviser tilbake til Mohåg.

Kamp mot klokka

– Ja, Heitmann og co. jobber med langsiktige løsninger. Vi ser på hva vi kan gjøre på kort sikt. Og to slike fuglefjell, eller fuglehotell som de også omtales som, er planlagt satt ut sør i sentrum, svarer Mohåg.

Hun forklarer at kommunen ikke er lovpålagt å legge hinder for måsen til å etablere seg i bykjernen, men at den utgjør en plage for både folk og bygg i Tromsø.

– Ønsket er at den skal bli mindre plagsom. Derfor har vi inngått en samarbeid med forskere for i fellesskap finne ut hva vi kan gjøre. For det er ikke bare i Tromsø måsen utgjør en plage, og mye har blitt prøvd, men mange tiltak ikke har hatt noen effekt, sier hun.

Men nå er det satt i gang bevegelser i kommunen. Arbeidet som skulle iverksettes neste uke, må kanskje startes allerede tirsdags ettermiddag.

– Jeg tror vi snakker om timer, melder Heitmann da han blir bevisst på at kampen mot krykkjene blir en kamp mot klokka. Og der krykkjene har fått en «flying start».

NETTING: Byggforvalter Frode Gustavsen for kultur- og idrettsbygg i Tromsø kommune sier de skal bekle veggene på Tromsø Kunstforening med netting for å forhindre krykkja å bygge reder der. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Netting

Men fullt så bråhast var det visst ikke likevel. Byggforvalter Frode Gustavsen for kultur- og idrettsbygg i Tromsø kommune ber om å puste litt med magen.

– Det er så definitivt dags for å gjøre tiltak, og vi kunne nok med fordel rigga oss opp allerede, men vi har enda et par dager på oss, forklarer han.

– Men krykkja er der jo?

– Ja, men bare for sondere terrenget og finne byggemateriell, sier han.

Gustavsen forklarer at planene er å bekle kunstforeningsveggene med netting.

– Det skal vi klare å få til uten at vi gjør oss til kriminelle. I tillegg setter vi opp disse fuglehotellene. Men om de virker er en annen sak, for krykkja er smart, forteller han.

Derfor har de tatt vare på et trettitalls reder som skal plasseres ut på «hotellene», for å gjøre det mer innbydende for krykkja å etablere seg der når husvegger gjøres utilgjengelig for dem.

MÅSEPOLITISK TALSMANN: Jarle Heitmann (Ap) sier de jobber iherdig med å finne gode og varige løsninger på måseproblematikken. Men at de ikke finner noen for årets sesong. Foto: iTromsø

Smarte fugler

«Heitmann og co.», som jobber for langsiktige måseløsninger, er representanter fra både kommunen og fylkeskommunen. Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). I tillegg til Plenum design og kompetansebyrå.

Heitmann sier det er viktig å bruke tid på å finne en varig og god løsning, da hurtige løsninger, som for eksempel spyling, kun har en kortvarig effekt. Også pigger i vinduskarmene har ofte ikke den effekten man ønsker, da fuglene river piggene vekk eller klarer å åle seg plass mellom dem.

– Det er med andre smarte fugler vi snakker om. Og de er en del av vår kystbyidentitet. De er i tillegg tre ulike arter som alle har forskjellige adferdsmønstre. Så det er mye kunnskap vi må tilegne oss om måsen før vi finner en løsning der de har sin naturlige plass uten å være til for stor sjenanse for folk og bygg, avslutter han.