– Helt utrolig! Dette her var gøy, sier leder i Tromsø Alpinklubb Hans Petter Bergseth (59).

I Tromsø Alpinpark Kroken er preppingen av løypene til årets skisesong i gang for fullt. Snøkanonene durer og går, mens tråkkemaskinen skufler og trør løyper i det som har lagt seg av snø i skibakken.

Inne i fjellstua har medlemmene i Tromsø Alpinklubb samlet seg for julegrøt. Det ingen av dem vet, er at i år kommer julenissen tidlig til Kroken.

Og den julenissen heter Hanne-Therese Ridderseth (45), kundevalgt i Gjensidigestiftelsen.

250.000: Her får leder i Troms Alpinklubb Hans Petter Bergseth (59) overrakt sjekken på 250.000 kroner fra kundevalgt i Gjensidigestiftelsen Hanne-Therese Ridderseth (45). Foto: Jarl Henning Nilsen

Under påskudd av et møte for å klargjøre enkelte premisser i søknaden, overrasket hun, sammen med iTromsø, ildsjelene i klubben og alpinanlegget med en sum på 250.000 kroner.

– Det er en veldig takknemlig oppgave, sier Ridderseth om tildelingen.

Med nisselue på, overrakte hun sjekken på 250.000 kroner til Bergseth, som sammen med daglig leder i alpinparken John Håkonsen (54) og økonomi ansvarlig i alpinklubben Berit Marie Mortensen var mottakere.

FORAN PEISEN: – Vi må ta bildet foran peisen, bryter Bergseth ut, og viser oss ut i butikken der skiutstyr til store og små står stablet langs veggene. Midlene klubben nå har mottatt vil brukes for å tilgjengeliggjøre idretten for dem med mindre betalingsevne. Fra venstre: Berit Marie Mortensen (48), Hans Petter Bergseth (59) og John Håkonsen (54). Foto: Jarl Henning Nilsen

– Det er nok mange i år som ikke vil få årskortet sitt i år

Pengene vil de bruke til å holde fire gratisarrangementer i løpet av årets sesong, avholde skiskole for nybegynnere og kjøpe brukt utstyr som kan lånes av klubbens medlemmer.

– Det gjør at vi kan nå flere. Det er nok mange i år som ikke vil få årskortet sitt i år, minner Bergseth om og viser til dagens økonomiske situasjon.

– Det er første gang siden 2018 at vi må øke prisen på årskort på grunn av høye driftskostnader, legger parksjef Håkonsen til.

Og nettopp det å senke kostnadstrykket i en ellers dyr idrett er alpinklubbens hovedformål med de nye midlene.

– Det er en kostbar idrett, men det trenger ikke å være det. Denne bevilgningen hjelper oss å hjelpe andre som ikke kan betale selv, sier Bergseth

Håkonsen, Mortensen og Bergseth sier de frykter at prisstigning, høye renter og bompenger kan få familier til å måtte nedprioritere barns idrettsaktiviteter, og lover at midlene de nå har fått skal brukes til å gjøre det valget litt enklere for familier. Det vektlegges også i Gjensidigestiftelsens begrunnelse for tildelingen.

– Det handler om å få ungdom i aktivitet og å skape møteplasser, at det er kostnadsfritt slik at flere får delta. Tromsø Alpinklubb har vist over flere år at de er en seriøs aktør som får ting til, sier Ridderseth.

– Det er en dyr idrett

Klubbens medlemmer, som hadde samlet seg i fjellstua for julegrøt og pølser, var også naturligvis glade da lederen tok ordet for å meddele nyheten.

Blant dem familien Heatta-Bjelland.

– Det er veldig bra for da kan flere barn få være med på idretten, sier Niillas Heatta Bjelland (10) om bevilgningen som klubben han er medlem av har fått.

Han har sammen med bror Isko Heatta Bjelland (8), mamma Máddji Heatta Bjelland (39) og pappa Runar Hals Bjelland (42) akkurat nytt en god tallerken med grøt og sipper julebrus når iTromsø prater med ham.

DYR IDRETT: Familien Heatta-Bjelland sier det er svært bra at klubben får midler for å kunne hjelpe flere drive med alpint. For økonomisk er det ikke den mest tilgjengelige idretten. Foto: Jarl Henning Nilsen

Begge brødrene driver med alpint og foreldrene er klare på at det ikke er en billig idrett som er like tilgjengelig for alle.

– Det er en dyr idrett og det er store utgifter, sier mamma Máddji.

– Derfor er det så bra at klubben får disse midlene, slik at man får rukket ut til flere, sier pappa Runar.

Det lillebror Isko liker best er å kjøre bånn gass ned løypene.

– Det er gøy, men det er ikke så ofte vi får gjøre det, sier han og gliser til pappa.

Og det får forhåpentligvis flere muligheten til nå.

– Positivt for sporten og for byen

– Det som skjer her er positivt for sporten og for byen. Slike snille onkler gjør at det blir enklere å utvikle tilbudet som er her, sier Knut Bakkemo (44).

Han er her sammen med kona Kathrine (44), samt barna Marte (10) og Guro (15).

Begge døtrene har lenge vært aktive alpinister og ifølge Bakkemo har klubben betydd mye for familien.

Sammen med dem sitter naboene Silje Havn (39) og datteren Åshild Havn (11). Også dem ser betydningen av at klubben nå får midler til å gjøre idretten åpen for flere.

– Det er svært bra og viktig at dette går til å finansiere lavterskeltilbud, for det er mange som har det trangere i dag, sier Silje.

Fra venstre: Åshild Havn (11), Silje Havn (39), Guro Bakkemo (15), Marte Bakkemo (10), Kathrine Bakkemo (44) og Knut Bakkemo (44). Foto: Jarl Henning Nilsen

Også flere andre organisasjoner i byen har fått en gledelig førjulsgave.

Blant andre har Tromsø pensjonistforening fått 190.000 kroner for å organisere aktivitetstilbud for eldre. I tillegg har Troms turlag fått overrakt en sjekk på 37.560 og Arabisk familieforum en sjekk på 195.000 kroner.