Tromsø kommune sendte tirsdag ut en pressemelding med overskrift «100 millioner i overforbruk i 2015». Byrådet ble nødt til å snu i en ny pressemelding dagen etter hvor de skrev at kommunen ikke hadde 100 millioner i overforbruk, men et netto driftsresultat på 18 millioner kroner i 2015.

Les mer: Byrådet innrømmer regnskaps-blemme

Ber om innsyn

Kommunestyrerepresentant Kristoffer Kanestrøm (Frp) mistenker at byrådet har forsøkt å føre befolkningen bak lyset, ved å tukle med administrasjonens forslag til pressemelding.

– Jeg vil vite om administrasjonen hadde et forslag til pressemelding, for å vite om byrådet bevisst har skrevet om pressemeldinga for å sverte det forrige byrådet, eller om det er snakk om en faktafeil i administrasjonen slik byrådsleder Kristin Røymo hevder, sier han.

– Det er mye usikkerhet rundt hva som har skjedd, derfor ba jeg om innsyn. Jeg ble derfor veldig overrasket når innsynsbegjæringen min ble avvist. Derfor tror jeg at min mistanke er korrekt, nemlig at byrådet har skrevet om pressemeldingen. Jeg har klaget på avslaget, og vil ta det til fylkesmannen om jeg ikke får innsyn. Det er stor interesse for offentligheten å få innsyn i saken, og hensyn til innsyn veier tyngre enn behovet for å unnta, sier Kanestrøm.

Les mer: Disse ordene får Høyre til å se rødt: Krever svar fra byrådet (iTromsø Pluss)

Ført kommunestyret og media bak lyset

Kanestrøm mener det er svært alvorlig om det viser seg at pressemeldingen er blitt omskrevet av byrådet.

– Hvis det viser seg at byrådet har endret på fakta for å sverte det forrige byrådet, har de ført kommunestyret, media og Tromsøs befolkning bak lyset. Det er ille. Faktafeil er greit, men å bevisst føre noen bak lyset gjør man bare ikke. Enten byrådet er blått eller rødt er det viktig at man skal kunne ha tillit til at en pressemelding fra Tromsø kommune er korrekt, sier den tidligere byråden.

– Aldri på bekostning av fakta

– Når du var byråd, hendte det at byrådet var med å endre pressemeldinger fra kommunen?

– Det skjedde at byrådet var med på å utforme pressemeldinger angående det politiske innholdet. Da måtte det tydelig fremgå, og vi endret aldri noe på bekostning av fakta, sier Kanestrøm.

Les mer: Valgforsker slakter byrådets regnskapsrot (iTromsø Pluss)

Kan bety mistillit

– Hvis det viser seg at byrådet har ført alle bak lyset, er jeg usikker på om det mulig for kommunestyret å ha tillit til byrådet. Det er helt utrolig at SV, Rødt og Ap gikk til valg på større åpenhet i byrådet, og nå gjør de det stikk motsatte og nekter oss innsyn, sier han.

Kjenner ikke til årsaken til avvisning

Byrådsleder Kristin Røymo kjenner ikke til årsaken til at innsynsbegjæringa er avvist.

– Jeg fikk høre om avvisningen fredag kveld, men har ikke fått sjekket hvorfor. Jeg skal undersøke i morgen og også se på begrunnelsen.

Hun vil ikke love innsyn i prosessen.

– Jeg må nesten høre begrunnelsen til avvisningen før jeg gir noe svar på om vi vil gi innsyn i de interne prosessene, sier hun.

– Dere gikk på valg på mer åpenhet, men er ikke dette et eksempel på det motsatte?

– Det viktigste når det kommer til åpenhet er at beslutninger som vedrører folk i kommunen skal være åpne. Vi skal gi innsyn i det vi kan gi innsyn i, sier Røymo.