Det er klart etter at skolestrukturen ved barneskolene på Tromsøya har vært ute på høring. Førstkommende torsdag behandler byrådet saken.

Godt skolemiljø

– Forslaget om å flytte de samiske elevene til en annen skole skapte store diskusjoner i det samiske foreldremiljøet og fra Sametinget. Vi tar reaksjonene til etterretning og flytter ikke de samiske elevene. Det betyr at flyttingen er lagt død, sier Anna Amdal Fyhn, byråd for utdanning.

Bakgrunnen for å flytte elevene er trangboddhet og kapasitetsmangel ved Prestvannet skole. Både foreldre og sametingsrådet reagerte kraftig på byrådets forslag om å flytte samiskklassene og fryktet at mange elever ville slutte med samiskundervisning. Nå har byrådet lyttet til protestene.

– Begrunnelsen for at byrådet nå vil beholde de samiske elevene på Prestvannet er det gode læringsmiljøet som er bygd opp over tid. Det har vært jobbet godt med integrering og både elver, lærere, foreldre og FAU er fornøyde med tilbudet, derfor ser vi ingen grunn til å rive opp miljøet og flytte det til en annen skole, sier Fyhn.

24 merknader

Konsekvensen av byrådets snuoperasjon kan bli at Prestvannet skole må utvides med mer plass til lærerrom og undervisningsrom.

– På lang sikt må vi foreta utbygginger ved flere skoler og Prestvannet er en av dem. De trenger større plass og har også behov for oppussing etter at skolen ble bygd på 70-tallet.

Etter høringsfristen utløp var det kommet inn 24 merknader om skolestrukturen ved barneskolene, noe byråden er godt fornøyd med.

– Vi har fått mange gode og nyanserte innspill til skolestrukturen, og jeg synes det er veldig bra merknadene vi har fått inn. De blir viktige å ha med i det videre arbeidet med skolestrukturen.

Ny forskrift

På bakgrunn av høringsdokumentet om skolestruktur for barneskolene på Tromsøya foreslår byrådet at det iverksettes et arbeid med en ny forskrift for skolekretsgrensene mellom barneskolene på Tromsøya. Det betyr vurdering av skolekretsgrensene mellom Bjerkaker – Fagereng – Gyllenborg, Gyllenborg – Prestvannet, Prestvannet – Workinnmarka – Fagereng, Borgtun – Stakkevollan og Solneset - Hamna.

Byrådet foreslår at nye kretsgrenser mellom Borgtun og Stakkevollan gjøres gjeldende fra skolestart 2015, mens de øvrige fra skolestart 2016. Videre at en eventuell flytting av innføringsklassene ved Borgtun skole vurderes i tilknytning til sak om organisering av den flerspråklige opplæringen i kommunen.

Det må utredes hvorvidt det er mulig å utvide arealene på Solneset skole samtidig med at provisoriet erstattes. Dersom det viser seg at kretsgrensregulering ikke lar seg gjennomføre i tilstrekkelig grad, må det vurderes utbyggingsløsninger på kort og lang sikt for følgende berørte skoler: Bjerkaker, Gyllenborg og Prestvannet.