Ifølge utleieleder for studentboliger ved Norges arktiske studensamskipnad, Irene Kvello, er antall studenter i boligkø langt lavere enn tidligere.

Fredag var 875 studenter på venteliste for å få bolig gjennom studentsamskipnaden. Mandag var tallet nede i 840.

– Det er mye lavere enn det vi har opplevd tidligere. Lista har vanligvis vært dobbelt så lang tidligere år på denne tiden. Nå er tallene halvert. Det er merkelig, men tallene lyver ikke, sier utleielederen.

Les ogsÅ: Ruben (18): - Hva gjør jeg nå?

Andre løsninger

På samme tid i fjor var 1800 studenter på venteliste for å få studentbolig.

– Tallene går nedover. Tidligere har studentene søkt bolig overalt, men i år har vi kanskje fått flere private utleiere eller at studentene benytter seg av hotelltilbudene inntil de finner noe annet, sier Kvello.

Hun viser til at alle de 400 boligene som samskipnaden hadde ledig i år ble tildelt studenter i løpet av sommeren.

– Alt er utdelt. Vi har noen enheter ute på tilbud hvor studentene har fem dagers svarfrist. Men det er snakk om få enheter som har blitt ledige fordi noen har fått studieplass andre steder.

Les også: Sindre (20) må bo på feltseng

Nødovernatting med venteliste

Hvert år tilbyr samskipnaden nødovernatting for studentene for en billig penge inntil de har funnet seg et sted å bo. I år tilbys overnatting i eksamenslokalene i Åsgårdveien og ved studentboligene på Øvre Breivang.

– Nødovernattingen er fylt opp med studenter og vi har flere på venteliste. I Åsgårdveien er det plass til 70 personer, og vi har tolv personer på venteliste. På studentboligene har vi nødovernatting til åtte studenter som også er fylt opp, sier Kvello.

Les også: Hotellrabatt for husløse studenter

Ser gjennom fingrene

Utleielederen viser til at nødovernattingen bare kan benyttes av studenter som står registrert som søkere hos samskipnaden.

– Hvis de ikke har søkt hos oss må de klare seg på egen hånd, utdyper Kvello.

Hun tror imidlertid flere velger å benytte seg av «Sofahjelpen» som tilbys av Debutuka.

– Vi ser positivt på dette tilbudet, og hvis noen som bor i studentboliger tar inn andre studenter så aksepterer vi det. Vanligvis er det ganske strengt med tanke på å ha noen boende hos seg når du leier studentbolig, men vi ser gjennom fingrene når studenter ønsker å hjelpe andre studenter, sier utleielederen ved samskipnaden.

«Sofahjelpen»

Lederen for Debutuka, Chris Alexander Stokvik, forteller at mange bruker «Sofahjelpen» som et alternativ mens de leter etter et sted å bo.

– Vi ser at det er en del aktivitet på siden. Vi har forsøkt å luke vekk de som prøver å ta blodpriser for å leie ut et gjesterom. Det er greit å ta betalt, men det må være en grense. Tanken var at det i utgangspunktet skulle være gratis, men det er ikke så alle som gjør det gratis. Likevel er det er veldig mange som benytter seg av det og mange som ønsker å hjelpe, sier Stokvik.

Les også: - Lånekassen gir for lite støtte