Dagen etter det store strømbruddet som satte hele landsdelen ut av spill, konstaterer politimester Ola B. Sæverud at politiet klarte brasene bra.

– Ja, vi klarte å ha operasjonssentralen operativ hele tiden. Det var bra. Så begynte vi etter hvert å slite med sambandet vårt. Men da fikk vi hjelp av Norsk Radio Relæ Liga. Så vi løste det på gamlemåten. Det er ikke ideelt, men det er godt nok. For oss gjelder det å ha både en plan B og plan C, sier Sæverud.

Skal ikke skje

Mobilnettet ville ikke tålt et stort lengre varighet på strømbruddet enn det som var tilfelle.

– Mobilnettet begynte å få problemer, ja. Det er begrenset hvor lenge det kan stå uten strøm.

Litt verre var det at nødnummeret 112 ramlet ut da strømmen gikk. Sæverud slår fast at det ikke bør skje.

– Nå var ikke feilen hos oss, men likevel er det noe som i utgangspunktet ikke skal skje. Hvorfor det likevel skjedde, må vi funne ut av, sier Sæverud.

På tå hev

Det er over 20 år siden sist et så stort strømbrudd rammet landsdelen. Da er det ikke helt enkelt å være forberedt på alt.

– Men dette er et scenario vi har tenkt på. Vi kan ikke fullskalateste det, men en del elementer kan vi være forberedt på. Veldig dramatisk var det ikke. Vi var for eksempel ikke noen flere på jobb enn vanlig. Men man er jo på tå hev og man sitter litt lengre fram på stolen, sier Sæverud.