Therese S. Rye har i sommer hatt ansvar for vakttelefonen hos Dyrebeskyttelsen. Hun sier at de har fått ekstremt mange telefoner fra folk som har møtt på løse og løpske hunder, og fortviler over at båndtvangen ikke blir respektert.

- Jeg må si at jeg er lei av at folk ikke respekterer båndtvangen, for dette er noe som skjer over alt, hele tida, sier hun oppgitt.

- Det lager utrolig mye ekstraarbeid for oss, og også for folk som melder det inn.

Les også: Slik gjør du hunden ferieklar

Grunn til båndtvang

Rye fortviler over at det virker som at folk ikke forstår at det er en grunn til at det er båndtvang på Tromsøya.

- Jeg sitter igjen med en følelse av at mange hundeeiere ikke respekterer båndtvangen, eller ikke forstår hvorfor den er der. Når vi får så mange telefoner som vi gjør, så virker det som at folk ikke bryr seg, sier Rye oppgitt.

Hun sier at det er spesielt på grunn av fugleliv og hekketid at båndtvangen er som den er, og at dyrene skal få være i fred uten å bli plaget av hunder som løper løpsk høyt og lavt.

- Vi har kjempepågang med telefoner nå, og det er to ting som går igjen: Løs hund og skadet fugl, sier Rye og ser sammenhengen mellom disse to ganske tydelig.

- Så er det jo også sånn at mange mennesker er engstelig for hunder, og det er ikke alle som synes det er ok å møte på en vilter hund når de er ute og går seg en tur, sier hun.

Les også: Hundeutstilling i Krokelvdalen

Oppfordringer

Nestlederen i Dyrebeskyttelsen har spesielt to oppfordringer hun vil komme med til Tromsøs hundeeiere:

- For det første må folk begynne å respektere båndtvangen. Det er rett og slett for dårlig at folk ikke bruker hodet, og lar hundene slippe løs ute eller at de stikker av hjemmefra, mener hun.

- Og for all del: Merk hunden din! Gjør det enkelt slik at man kan få kontakt med eieren dersom hunden skulle stikke av.

Rye mener at mange hundeeiere har mer kontroll enn de har, men påpeker at en hund kan springe mange kilometer om den får ånden over seg.

- Vi har jo fått telefoner fra folk som har sett en løs hund i Breivika, og en time senere er hunden observert på Sydspissen, så det går fort, sier hun.

Les også: Slik tar du vare på kjæledyrene i varmen