Arbeidstilsynet, politiet, Skatt nord, Mattilsynet, skjenkekontrollen i Tromsø kommune, Tromsø brann og redning og Tromsø kemnerkontor gjennomførte tirsdag kveld en felles kontroll hos fem serveringssteder. Der fant de flere ting å sette fingeren på.

Får tips fra publikum

– Indian House Restaurant, Gohdar Burger og Grill, Allegro Pizzeria, Hamna Pizza Restaurant og Fergekroa var de fem stedene som ble plukket ut, opplyser seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Tor Myhre.

Han ønsker ikke å si noe om hvorvidt det var tilfeldig at nettopp disse fem spisestedene ble kontrollert.

For Arbeidstilsynets del rakk de over tre av de fem spisestedene. Ved samtlige avdekket Arbeidstilsynet svært mangelfull dokumentasjon på det lovpålagte kravet til helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.

– Alle arbeidsplasser skal ha et systematisk HMS-arbeid. Her foreligger det krav til dokumentasjon, noe som manglet på de tre stedene. Det betyr ikke at stedene manglet slik dokumentasjon, men at det ikke var tilgjengelig der og da. Dermed får spisestedene nå et pålegg om å sende inn denne dokumentasjonen til oss slik at vi får undersøkt den nærmere, forklarer seniorinspektøren.

Han karakteriserer samarbeidet med de andre kontrolletatene som veldig nyttig.

– Vi kommer til å fortsette med å jobbe på denne måten, sier Myhre.

Mangler

Også Mattilsynet fant noe å sette fingeren på i storkontrollen. De rakk kun å undersøke ett av de fem serveringsstedene tirsdag. Her oppdaget de at stedet ikke hadde en forskriftsmessig plass for håndvask, og heller ikke eget personaltoalett. Samme bedrift hadde også mangelfull dokumentasjon av internkontrollen.

– Vi kommer til å lage en tilsynsrapport og varsle vedtak med frister for når dette må være på plass. Dette må vi følge opp videre, sier Arne Mjøs, distriktssjef i Mattilsynet.

I likhet med Arbeidstilsynet, rakk politiet over tre av de nevnte spisestedene. Her var stort sett alt som det skulle være.

– Det vi hadde fokus på i kontrollen var om utenlandske arbeidstakere manglet arbeidstillatelse. Det generelle inntrykket var bra, men én arbeidstaker hadde nylig fått avslag på sin arbeidstillatelse, så dette forholdet må vi undersøke nærmere. Det var et så pass ferskt vedtak, så det er ikke sikkert arbeidsgiver var klar over dette, forklarer politioverbetjent Per Øyvind Skogmo.

I tillegg til dette avdekket Tromsø brann og redning manglende merking i lokalene, samt manglende innretning for brannvarsling.

Skjenkekontrollen hos Tromsø kommune, ved Securitas, på sin side avdekket mangelfull dokumentasjon tilknyttet serverings – og skjenkebevilling på de to stedene de besøkte.

– Alkoholloven sier serveringssteder skal ha en IK-perm som blant annet skal inneholde bevillingsvedtaket, i tillegg til en del andre dokumenter. Disse permene var mangelfull begge steder, forklarer enhetsleder ved servicetorget hos kommunen, Marlene Uvsløkk.

FIKK UVENTET BESØK: Allegro Pizzeria Foto: Tipser
FIKK UVENTET BESØK: Hamna Pizza Restaurant Foto: Tor Farstad, Tor Farstad