- Jeg ville tenkt meg om to ganger, i hvertfall hvis det ikke er noen steder å søke ly i nærheten, sier vakthavende meteorolog Signe Røysland Sørlie ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Å ferdes til fjells i lyn og torden er nemlig ikke risikofritt. Ifølge SSB er det riktignok kun tre mennesker som har dødd av lynnedslag i Norge siden 1996, men senest i går traff lynet en finsk guttt i Kilpisjärvi. Gutten ble fløyet til UNN, det han får behandling for skadene han ble påført.

- Det man bør unngå, er å bli det høyeste punktet i terrenget. Oppe på fjellet er man ofte det, og da blir man peilepunktet til lynet, forklarer Sørlie.

Slo ned i bærplukker

Til tross for at det sjelden lyner og tordner i Nord-Norge, hender det også her at mennesker blir truffet. I fjor ble en mann som plukket bær i Kautokeino kommune truffet av lynet og måtte tilbringe en natt på sykehuset i Hammerfest. Mannen kom fra det uten skader.

Skulle man være så uheldig å befinne seg i høyden eller i nakent landskap, bør man være forsiktig. Begynner det å lyne, bør man legge seg ned, helst i en grop, til det gir seg.

- Søker man ly, bør det ikke være under et tre. Treet er kanskje det høyeste punktet i terrenget, og kan lede lynet videre hvis det slår ned, sier meteorologen.

Kan skade hørselen

Høye bygninger gir ikke samme effekt. På fortauet mellom høye hus og bygninger er man relativt trygg.

- Slår lynet ned, vil det treffe bygningene, ikke folk. I bil er man også veldig trygg - der vil lynet følge karosseriet ned i bakken. Inne i hus er du også trygg - så lenge man holder seg unna telefonen og strømførende lendninger, sier Sørlie.

Grunnen til at man bør holde seg unna fasttelefonen, er at lynet kan følge ledningen og gi lydimpulser inn i øret.  Det kan skade hørselen, opplyser meteorologen.