SENTRUM: Da Storbritannia sa ja til å forlate EU i slutten av juni, var en av de første konsekvensene at pundet ble billigere. Mye billigere. Mandagen etter valget var pundet på sitt svakeste nivå mot den norske krona siden mai i 2015. I skrivende stund ligger ett britisk pund på 11,25 kroner.

Mye usikkerhet

19 år gamle Cecilie Karlsen fra Tromsø har bodd i Liverpool siden i fjor høst. Hun forteller om mye usikkerhet blant studentene etter Brexit.

– Dagen etter valget fikk vi en e-post fra rektoren som hadde mottatt mange bekymringsmeldinger. Han forsikret oss om at dette ville ta tid og at det ikke ville påvirke oss noe særlig – i hvert fall ikke negativt.

Hun forteller at de norske studentene ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) har en egen gruppe på Facebook der de har delt bekymringene.

– Det er mye engasjement. Vi føler jo at vi er en del av det som skjer.

Billigere

Enn så lenge har det kun gitt positive utslag for de norske studentene i landet.

– Pundet har sunket, og nå sparer jeg omtrent 60.000 kroner i året, sier Karlsen.

Regnestykket forklarer hun slik:

– Vi regnet på det da pundet lå på 13,50 kroner, og da kom skolepengene mine på 205.200 kroner. Nå blir jeg å betale litt i overkant av 160.000 kroner. I tillegg betaler jeg 135 pund i uka for boplass, noe som tidligere ble 72.000 kroner i året. Nå blir det 59.000 kroner i året.

«Alle» ville betale

– Da valget skjedde ble pundet plutselig veldig lavt, og da tok det helt av fordi folk ville betale skolepengene da. Siden vi fra Norge får penger fra Lånekassen fikk vi ikke gjort det, sier hun.

Selv om den lave kursen er positive nyheter for Karlsen og andre norske studenter, er det fremdeles mye usikkerhet.

– Jeg er ferdig her om tre år, og i løpet av den tiden kan ting endre seg. Prisen kan øke, noe internasjonale studenter er bekymret for. Vi betaler allerede nesten det dobbelte av det engelske studenter gjør, og blir det dyrere for oss er det ikke sikkert alle kan fortsette med studiene.