ITromsø kjenner til at to kvinner fra Nord-Norge har varslet om seksuell trakassering fra FpU-nestformann Kristian Eilertsen.

iTromsø har tidligere skrevet om et varsel fra en Troms-kvinne mot Eilertsen om seksuell trakassering, som skal ha skjedd i 2014 og 2015. Kvinnen hevdet hun ble utsatt for seksuell trakassering, maktmisbruk og berøringer. Hendelsene skal ifølge varsleren ha startet da hun var 13 år og Eilertsen var 20 år gammel.

Eilertsen har avvist alle påstandene.

Skal ha blitt presset opp mot vegg

Nå står enda en kvinne fram med sin historie. Hun skal ha varslet FpU om seksuell trakassering fra Eilertsen ved to anledninger, en gang i april 2015, og nå igjen etter MeToo-kampanjen. Kvinnen er 19 år, og var 16 år da hendelsen skal ha funnet sted. Eilertsen var da 20 år. Kvinnen er ennå aktiv i FpU.

Også denne gangen avviser Eilertsen at han skal ha trakassert kvinnen seksuelt.

Hendelsen skjedde på en fest i forbindelse med en FpU-konferanse mens Eilertsen var formann i Troms FpU.

– Plutselig dukket Kristian opp på festen og han var svært beruset. Han ga meg og en venninne veldig mye oppmerksomhet og ubehagelige kommentarer. Senere fulgte vi venninnen min til hotellrommet, og på vei tilbake til festen kastet han meg opp mot veggen og holdt meg fast mot min vilje. Han presset meg mot veggen og prøvde å kysse meg. Han sa at ville ha meg og sa han ville ta på meg og at han ville at vi skulle gå på hotellrommet hans, mens jeg prøvde å komme meg ut av grepet hans. Jeg klarte det til slutt, men jeg ble veldig skremt og synes det var veldig ubehagelig, sier kvinnen til iTromsø.

Fikk beklagelse

Dagen etterpå skal kvinnen ha varslet nestformannen i Troms FpU, Tonje Lavik, som nå er generalsekretær i FpU.

– Da fikk jeg et møte med Kristian Eilertsen og henne, hvor Kristian beklaget det som skjedde, men jeg følte at det var en veldig dårlig måte å håndtere saken på. Jeg fikk bare en beklagelse og beskjed om å legge hendelsen bak meg. Jeg var helt ny i organisasjonen, og usikker på om dette var vanlig måte å håndtere det på. Men jeg gjorde som de sa, og prøvde å legge hendelsen bak meg.

Varsleren sier at det også var andre ting hun reagerte på i ettertid av hendelsen.

– Ved senere anledninger fikk jeg også kommentarer om at hvis jeg gjorde ulike ting med han, kunne jeg få en større politisk karriere. Det er slik den andre varsleren beskriver det. Jeg fikk også beskjed om at vi kunne ta en tur på hotellrommet og snakke om fremtiden min. Jeg synes det var veldig manipulerende.

Varslet på nytt

Da MeToo-kampanjen herjet for fullt tidligere i vinter, og flere varsler kom mot norske politikere gikk hun på nytt til organisasjonen, fordi hun mener saken ikke ble behandlet godt nok i 2015.

– Ettersom de aldri tok ordentlig sak i saken da jeg varslet så sendte jeg et skriftlig varsel for en eller to måneder siden. Hadde varslet blitt tatt seriøst første gangen, hadde han ikke kunne gjort det mot andre i FpU. Da MeToo-sakene kom, innså jeg hvor galt det jeg har opplevd faktisk var.

Varsleren har vist iTromsø chatmeldinger fra dagen etter festen, hvor hun til et annet FpU-medlem skriver at Eilertsen skal ha vært seksuelt påtrengende.

Ble kontaktet av FpU

Denne uka ble hun kontaktet av FpU, på grunn av det andre varslet hun leverte.

– Jeg snakket med generalsekretær Tonje Lavik, og hun tok referat fra samtalen. Jeg fikk tilbud om psykolog og flere samtaler om jeg ønsker det. Hun sa at saken nå skal behandles av Frps organisasjonsutvalg.

– Jeg føler at de tar meg på alvor. I tillegg til å ha sendt et skriftlig varsel, har jeg fortalt min historie til generalsekretæren i FpU. Hun har gitt meg beskjed om at saken vil bli håndtert av organisasjonsutvalget i Frp.

iTromsø har vært i kontakt med personer i FpU som var tilstede på samme fest, og som støtter oppunder kvinnens opplevelser.

Generalsekretæren vil ikke kommentere

Generalsekretær i FpU Tonje Lavik skal ha mottatt varselet fra kvinnen i 2015. Hun bekrefter overfor iTromsø at hun kjenner til saken, men vil ikke svare på spørsmål fra avisen. I en e-post skriver hun følgende:

– Alle varsler FpU har mottatt har blitt håndtert, og vi har vært opptatt av å ivareta alle berørte på en best mulig måte. Vi har oversendt alt materiale til FrPs organisasjonsutvalg, og de håndterer nå saken, skriver hun og fortsetter:

– Det er en krevende situasjon for FpU, og vi er glad for bistanden vi får fra organisasjonsutvalget.

Benekter seksuell trakassering

Kristian Eilertsen ønsker ikke å stille til intervju om saken, men skriver i en uttalelse per epost:

”Påstandene jenta refererer til, har ikke rot i virkeligheten. På den nevnte konferansen i 2015 vedgår jeg at jeg hadde et for stort alkoholinntak. Jeg kom for sent til dag to av konferansen, og jeg hadde veldig aktivt forsøkt å få ei jente til å være til stede på festen, men jeg aksepterte at hun ikke ønsket å være med. Denne oppførselen beklaget jeg; først overfor konferansedeltagerne i plenum, og deretter jenta. Jeg avviser påstanden om at jeg har forsøkt å kysse henne på dette arrangementet, og det var heller aldri en del av min beklagelse den gangen. For meg fremstår denne påstanden absurd.

Eilertsen skriver videre:

”Jeg vil kategorisk avvise at jeg har trakassert kvinnen seksuelt på noen måte.

I etterkant av 2015 har vi hatt jevnlig kontakt. Ved noen anledninger kontaktet hun meg og uttrykt ønske om at vi skulle møtes. Dette har jeg aldri fulgt opp.

Jeg har ikke blitt informert om at det er opprettet varslingssak i partiet mot meg i denne saken, verken i 2015 eller nå. Derfor er det umulig for meg å kommentere påstandene om at hun har varslet. Jeg har hele tiden stilt meg tilgjengelig for og besvart alle spørsmål som Organisasjonsutvalget har hatt, noe jeg også kommer til å gjøre i fremtiden hvis det er behov for det.

Når det gjelder påstandene om at jeg skal ha sagt at hun kan få en større framtid i partiet ved å holde seg inne med meg, møte på fester hvor jeg er, og at hun skal ha blitt invitert på hotellrommet mitt for å snakke om framtiden, nekter jeg kategorisk for at skal ha skjedd.”