Det alvorligste bruddet var på momslovgivningen, som er Skatt nord sitt ansvarsområde. Kommunikasjons- rådgiver Randi Iversen sier lovbruddet er alvorlig.

– Bedriften har ikke registrert seg i merverdiavgiftsregisteret i det de passerte 50.000 kroner i omsetning. De har omsatt for langt mer enn det, uten å registrere seg slik de er forpliktet til, sier Iversen.

Skatt nord vil i første omgang hente inn flere opplysninger fra eierne, før de går videre med saken.

– Vi har bare registrert hva som har skjedd, men vi vil foreta nærmere kontroll av opplysningene og gå i dialog med eierne om saken, sier Iversen.

Åpnet i vår

Når Skatt nord har avsluttet sin kontroll, vil de gjøre en vurdering på hvilke konsekvenser det får for virksomheten.

– Det er en alvorlig sak, som kan få konsekvenser for skjenkebevillingen. På grunn av det høye beløpet kan de også risikere anmeldelse, sier Iversen.

– Ville ikke dette blitt oppdaget uavhengig av kontrollen?

– Det kan hende. Det er ikke lenge siden virksomheten startet opp, og det er først til neste år de skal levere næringsoppgave og selvangivelse. Det stadiet har de ikke kommet til ennå, sier Iversen.

Jobbet gratis

Arbeidstilsynet og politiet var også med på kontrollen, for å påse at arbeidstakere har arbeidstillatelse i Norge, og at alle ansatte har gyldige kontrakter og ryddige arbeidsforhold.

– På ett av de to stedene var det en arbeidstaker som oppga til oss at han «var en venn som hjalp til i bedriften», sier seniorrådgiver i Arbeidstilsynet, Jon Helge Vaeng.

Han karakteriserer opplysningen som «litt tvilsom», og har bedt bedriften om en liste over alle ansatte og arbeidskontrakter.

– Personen vi snakket med sa at han ikke fikk lønn, men når han gjør en tjeneste kan han likevel bli regnet som arbeidstaker. Daglig leder var ikke til stede under kontrollen, så det er noe vi må undersøke nærmere, sier Vaeng.

Manglet rutiner

Mattilsynet deltok også i kontrollen, og har påpekt svikt i internkontrollen på et av utestedene.

– Renholdet var tilfredsstillende, og vi sjekket at kjølen hadde riktig temperatur. Det som manglet, var bedriftens rutiner for å kontrollere dette. De skal kunne dokumentere at det blir gjort, sier seniorinspektør Bjørn-Leif Paulsen i Mattilsynet.

Randi Iversen i Skatt Nord Foto: Åsgeir Johansen