Går alt etter planen skal en ti meter lang, fire meter høy og 3,5 meter bred skulptur i is av «Polstjerna» avdukes lørdag 23. februar på Stortorget, med Tromsøs ordfører og den thailandske ambassaden til stede.

Prisbelønte iskunstnere

Det er Thai-forening og Næringsforeningen som står bak prosjektet.

– Det vil bli den største isskulpturen som noen gang er laget i Norge, sier styreleder Wanna Helnes i Thai-Tromsø Forening.

Thai-foreningen er en interesseorganisasjon for å fremme thailandsk kultur og tradisjon i Tromsø. Til tross for at landet verken forbindes med snø, is og kulde, men heller sol og strandliv, har iskunstnere fra Thailand høstet priser verden rundt for sine prestasjoner.

– De er verdenskjente for sine isskulpturer og vant nylig priser både i Japan og Kina. Vi har invitert fem skulptører som skal forme og lage selfangstskuta MS «Polstjerna» i is. Båten er et monument over byens ishavstradisjoner. De er allerede i gang med forberedelsene i Thailand. Jeg har sendt bilder av «Polstjerna», som de former i sand, sier Wanna Helnes.

Har skaffet fryselager

Hun regner med at skulptørene trenger en uke på seg med å forme «Polstjerna» i is. De skal rigge seg til på Stortorget med stillas og presenning. Når isskulpturen er ferdig skal den lyssettes.

– Det startet med at Wanna hadde en idé. Vi snakket sammen og syntes ideen var glimrende. Dette blir en attraksjon for alle i byen, sier Kjell-Arvid Andreassen i Næringsforeningen.

De har inngått samarbeid med bydrift i kommunen og har sørget for torgplass. Nå blir utfordringen å skaffe nok isblokker før skulptørene går løs på isen med motorsag og hakker. Fryselager er skaffet, men nå trenger de former for å fryse vann til isblokker.

– Det kommer totalt til å bli 44 tonn med is. Vi trenger 22 former som tar rundt to kubikkmeter vann, og vi må ha hjelp til transport av isblokkene til torget, sier Wanna Helnes.

Planen er at isutgaven av «Polstjerna» skal stå på Stortorget til den har smeltet av seg selv.

foto
ISKUNSTNER: Kowit Siebunroun er en av fem isskulptører fra Thailand som skal til Tromsø for å vise sine isferdigheter. Foto: Privat Foto: Privat